Vitaminat më të nevojshme për zhvillimin e fëmijëve nga mosha 1-3 vjec; karakteristika dhe nivelet e duhura

JONA SALI FARMACI “MAJLINDA” DURRES     Vitaminat janë substanca ushqyese të cilat organizmi i njeriut nuk mund t’i sintetizojë, por mund t’i marrë me anë të një diete të ekuilibruar dhe larmishme. Pra, ato luajne rol thelbësor për të gjitha funksionet e organizmit përfshirë rigjenerimin e indeve dhe mirëmbajtjen e shëndetit të njeriut.   Vitaminat ndahen në dy grupe:…

Learn More

Si të ndaloni së ushtruari stres dhe “presion” mbi veten. Nga Eduart Tafa, psikolog

Ne përballemi me mjaft stres në jeten tone. Stresi mund të përkufizohet si çdo lloj ndryshimi që shkakton tendosje fizike, emocionale dhe psikologjike. Stresi është përgjigjja e trupit tuaj ndaj gjithçkaje që kërkon vëmendje ose veprim. Të gjithë e përjetojnë stresin në një farë mase. Mënyra se si i përgjigjeni stresit, bën një ndryshim të madh në mirëqenien tuaj të…

Learn More

Sporti është jetë; pse fëmijët duhet të angazhohen që në vegjëli?

Nga Glen Herri, trainer futbolli per femije Sporti ne pergjithesi sjell shume perfitime, si fizike, ashtu dhe psikologjike tek femijet e te gjitha moshave. Futbolli eshte nje sport kolektiv i cili i ben femijet sociale dhe i ndihmon te krijojne idene e bashkepunimit ne grup. Permes futbollit, ata rrisin sistemin imunitar dhe zhvillojne reflekset. Gjithashtu eshte nje menyre shume e…

Learn More

Shëndeti në adoleshencë; rreziqet dhe parandalimi. Nga Babeta Rexhepi

  ADOLESHENCA DHE RISQET SHËNDETËSORE TË SAJ Ndërsa një individ shndërrohet nga një fëmijë në një të rritur në periudhën e njohur si adoleshencë, ata përjetojnë ndryshime të mëdha fizike, neurologjike dhe psikologjike. Fushat e ndryshme të zhvillimit (fizik, neurologjik, emocional dhe shoqëror) ndërveprojnë ngushtë me njëri-tjetrin dhe një ndryshim fizik mund të shkaktojë një përgjigje emocionale pozitive ose negative tek…

Learn More

Investo në humanizëm, investo në lumturi!

Nga Babeta Rexhepi Kryeinfermiere në kujdes Parësor E keni dëgjuar ndonjëherë shprehjen: “Duke humbur veten  në shërbim të tjetrit është mënyra më e mirë për ta rigjetur atë”? Shumë kohë pasi e kisha dëgjuar për herë të parë këtë shprehje unë vetë arrita t’ia gjeja kuptimin asaj. Quhem Babeta dhe jam infermiere. Për të gjithë ata që nuk e dinë,…

Learn More

Përfitimet që sjell sporti tek fëmijët me aftësi ndryshe

Nga Majre Levenishti, psikologe Po jetojmë në kohëra ndryshimesh të shpejta dhe teksa papritur gjendemi të përfshirë në një vorbull dinamikash të reja e të papergatitura për rolin që mbartim, numri i fëmijëve me aftësi ndryshe është në rritje dhe shoqëria është përgjegjëse në respektimin e të drejtave të tyre për arsimim dhe aktivitete të ndryshme sportive dhe kulturore. Zhvillimi…

Learn More

Kur duhet të nisë larja e dhëmbëve të fëmijëve?

Nga Dr Ledja Adri, stomatologe   Larja e dhëmbëve duhet të fillojë menjëherë pas daljes së dhëmbit të parë të qumështit. Pastat e dhëmbëve kanë në përbërje disa substanca që kanë rolin e tyre specifik. Era e keqe e gojës mund të jetë shenjë e disa sëmundjeve. Higjena e gojës është shumë e rëndësishme sidomos gjatë shtatëzanisë. Një person i…

Learn More

Kur i duhet hequr biberoni fëmijëve? Mënyrat dhe koha e duhur. Nga Logopede Aurora Lushej

“Çuçi” ka kohën dhe vendin e tij por kur fëmija fillon të flasë, është koha e duhur për ta hequr atë… Nuk ka një përgjigje definitive se kur duhet t’i heqim biberonin (çuçin) fëmijës! Por, sa më shpejt të ndodhë ky proces, aq më mirë do jetë për fëmijën pasi nuk do krijojë varësi nga ai. Në moshën 2 vjeç,…

Learn More

“O ma si kam lindur unë?” Si t’i flasësh fëmijës mbi seksualitetin? Nga Sibora Kalluci, psikologe zhvillimi

Kur vjen tema e seksualitetit, pyetjes së njohur “Si kemi ardhur në jetë” apo pyetjeve që lidhen me ndryshimet gjinore gabimi i parë dhe që jep një edukim jo të shëndetshëm është stepja, frika dhe anashkalimi i përgjigjes nga prindi. Cilat janë disa nga format e gabuara që prindërit përgjigjen? -“ O ma si kam lindur unë?”- pyet femija -“Ҫfarë…

Learn More