Si ndikon psikologjikisht papunësia gjatë pandemisë? Disa strategji për ta përballuar situatën. Nga Eduart Tafa, psikolog

Të gjithë reagojnë ndryshe ndaj situatave stresuese. Shqetësimet për shëndetin mendor mund të ndikohen nga stresorët e lidhur me karantinën që po kalojmë ne këto ditë. Është normale të kemi shqetësime për sigurimin e ushqimit, hapësirat e nevojshme, kontakte me njerëz  dhe sende të tjera personale, mungesë të ardhurash, privimi material apo lidhur me përmbushjen e detyrimeve familjare.

 

Si ndikon situata aktuale e karantinimit në jetën e qytetarëve?

Reagimi natyror ndaj perceptimit të kërcënimit, pasigurisë dhe të menduarit, se çfarë është kjo gjendje ? Sa do zgjasë? Sjell një mori ndjenjash si: ankthi, shqetësimi, frika dhe paniku. COVID-19 sjell me vete një kërcënim dhe pasiguri ekstreme. Pra, nëse ndiheni nervozë ose keni frikë, kjo ju bën normalë. Por, gjithashtu ju vë në gjendje të keni nevojë për të menaxhuar ndjenjat tuaja. Izolimi mund t’ju ndihmojë të shmangni vetë virusin por jo frikën e virusit. Ne kalojmë në modalitetin e mbijetesës dhe bëjmë atë që funksionon. Nivelet e ulëta deri të moderuara të ankthit mund t’ju ​​futin në ingranazhe, por nivele shumë të larta mund t’ju ​​mbingarkojnë ose paralizojnë. Përgjigja më e natyrshme ndaj frikës është arratisja – të shpëtosh nga frika.

Shumë njerëz sot janë shkëputur nga puna, dhe shkëputja nga puna do të thotë mungesë të ardhurash. Humbja e të ardhurave që vijnë nga papunësia mund të çojë në një rënie të standardit të jetesës së individit ose familjes. Kjo, nga ana tjetër mund të ndikojë në mënyrë të drejtpërdrejtë jetën e tyre. Humbjet e të ardhurave mund t’i detyrojnë të papunët të ulin në mënyrë drastike stilin e tyre të jetesës, konsumit, suplementeve apo medikamenteve,  gjë që natyrisht mund të ndikojë në shëndetin fizik dhe mendor të këtyre njerëzve.

Si ndikon psikologjikisht papunësia tek njerëzit gjatë periudhës së pandemisë?

Të kesh një punë është një pjesë thelbësore e zhvillimit të njerëzve. Fatkeqësisht marrëdhënia midis stresit dhe papunësisë paraqet një problem shqetesues, sa më shumë të rrini pa punë, aq më të dëshpëruar bëheni, aq më pak të motivuar jeni për të filluar një punë apo për të kërkuar punë. Papunësia, përkundrazi, është një nga përvojat më zhgënjyese të jetës dhe duket se rezulton me pasoja më të shumta psikologjike për jetën e njerëzve:

-Ankth

-Dekurajim

-Pesimizëm

-Nervozizëm

-Vështirësi në përqëndrim

-Humbja e interesit për aktivitete, lojëra familjare.

-Duke ulur kreativitetin dhe iniciativën

-Pagjumësia ose hipersomnia (gjumi i tepërt)

-Izolimi shoqëror ( nuk ka dëshirë të bisedojë me miqte apo të afërm)

-Ndryshime në oreks dhe rritje ose humbje peshe përkatëse

-Ndjenja të pafuqishmërisë ose shpresës

-Lodhje ose mungesë energjie kronike

-Përdorimi i shtuar i alkoolit, duhanit ose drogave të tjera

 

Cilat janë disa mënyra natyrale për ta përballuar sa më mirë këtë situatë?

1-Ruani rutinën tuaj ditore sa më shumë që të jetë e mundur.

2- Qëndroni të motivuar, p.sh. duke lexuar një libër, duke parë TV, duke ndjekur një hobi, duke bërë një enigmë bashkim pjesësh figure. Ndërsa përqendrimi mund të jetë i vështirë, është e mundur të stërviteni veten për të rritur sasinë e kohës së kaluar duke u përqëndruar në diçka, thjesht nga praktika.

3- Ushtrimi: Bëni diçka fizike. Dil nga dyert, edhe nëse është vetëm për shëtitje. Çdo formë e stërvitjes, e rreptë ose e butë mund të ketë rezultate të dobishme. Shëtit qenin!

4-. Dieta është e rëndësishme. Nën apo më shumë ngrënia është një simptomë e depresionit. Është thelbësore të keni një dietë të ekuilibruar mirë, e cila parandalon lodhjen dhe ndjenjën e humbjes.

5-. Relaksimi: Ekzistojnë shumë metoda të relaksimit, p.sh. ushtrime, kaseta audio, yoga, meditim, aromaterapi, masazh etj, të cilat janë efektive në tërheqjen e ankthit dhe tensionit.

6-. Lexoni libra. Librat që japin këshilla praktike për ata që vuajnë mund të jenë të dobishëm.

7-. Shmangni sa më tepër konsumimin e duhanit, drogat, alkoolin. Alkooli në veçanti është depresiv dhe pavarësisht se jep një ngritje të përkohshme mund të përkeqësojë depresionin.

8-. Mos harroni, kërkimi i trajtimit është një shenjë e forcës dhe është hapi i parë për t’u ndjerë më mirë.

 

Add Your Comment