Ҫfarë është “alkoolizmi funksional”; kur alkooli keqperceptohet si vetë-mjekues. Nga Eduart Tafa, psikolog

Ҫfarë është “alkoolizmi funksional”?

Një “alkoolik funksional” (ose “alkoolik me funksion të lartë”) nuk është një term zyrtar mjekësor ose diagnozë, por një term i përdorur për të përshkruar një person i cili varet nga alkooli, por që ende funksionon në shoqëri. Ky lloj personi njihet gjithashtu si një “alkoolik që funksionon aktualisht”, pasi nuk ka të ngjarë që ju të mbeteni funksional (as të keqpërdorni alkoolin) përgjithmonë. Këta janë njerëz që mund të plotësojnë kriteret për një çrregullim të butë të përdorimit të alkoolit (AUD) por që janë shumë funksional në shoqëri dhe menaxhojnë me sukses shumë fusha të jetës, përfshirë punët e tyre, shtëpitë dhe familjet. Ata rrallë i humbasin punën dhe detyrimet e tjera për shkak të pijes (megjithëse kjo ndodh herë pas here) dhe ata zakonisht shkëlqejnë në punët dhe karrierën e tyre. Për të gjithë, përveç atyre që janë më afër tyre, një “alkoolik funksional” do të shfaqet i shëndetshëm fizikisht dhe mendërisht. Megjithatë, ata ka të ngjarë të luftojnë me dëshirat e pakontrollueshme, përpjekjet e pasuksesshme për të braktisur dhe mendimet obsesive për pijen e tyre; të gjitha shenjat e një çrregullimi të përdorimit të alkoolit.

 

Lidhja midis stresit, ankthit dhe alkoolit

Jeta mund të jetë plot stres. Situatat lindin në jetën e përditshme që na bën të pësojmë trishtim, zemërim, frikë, ankth dhe eksitim. Fiziologjikisht, stresi përcaktohet si çdo gjë që e sfidon trupin të funksionojë në mënyrën e tij të zakonshme. Lëndimi, sëmundja ose ekspozimi ndaj temperaturave ekstreme mund të shkaktojnë stres në trup. Hidhërimi, depresioni, frika dhe madje aktiviteti seksual mund të shkaktojnë stres psikologjik. Trupi i njeriut ka zhvilluar një proces kompleks dhe të gjerë të përshtatjes në situata të dëmshme ose të rrezikshme të krijuara nga stresi për të mbajtur një ekuilibër fiziologjik. Kur trupi pëson stres, apo edhe stres të perceptuar, ai mobilizon një sërë ndryshimesh fiziologjike dhe të sjelljes përmes sistemeve nervore dhe endokrine për të arritur një qëllim të ruajtjes së homeostazës dhe përballimit të stresit. Shumë njerëz që përjetojnë situata stresuese ose kërcënime të perceptuara do t’i drejtohen alkoolit për të përballuar atë stres. Problemi me atë është vetë alkooli mund të shkaktojë stres në ekuilibrin fiziologjik të trupit. Pirja e alkoolit mund të duket se siguron një lehtësim, ndjenja pozitive dhe relaksim  në afat të shkurtër, por ndërsa ngjarjet stresuese vazhdojnë afatgjatë, konsumi i rëndë i alkoolit mund të çojë në probleme mjekësore dhe psikologjike dhe të rrisë rrezikun e zhvillimit të çrregullimeve të përdorimit të alkoolit. Njerëzit me çrregullime ankthi, përfshirë çrregullimin e panikut dhe agorafobinë, ndonjëherë përdorin alkool për të përballuar ndjenjat e frikës dhe ankthit. Një teori se pse ndodh kjo quhet “hipoteza e uljes së tensionit”. Kjo teori sugjeron që alkooli përdoret si një metodë vetë-mjekuese për të zvogëluar stresin dhe ankthin.

Në disa raste, një person që pi alkool për të lehtësuar ndjenjat e ankthit mund të përfundojë të pijë më shumë sepse pret që alkooli të sigurojë një sasi të lehtësuar nga simptomat e tyre të ankthit.

Një person me një çrregullim ankthi ka tre herë më shumë të ngjarë të zhvillojë një çrregullim të përdorimit të alkoolit në një pikë të jetës së tyre në krahasim me dikë që nuk është diagnostikuar kurrë me ankth. Studimet kanë treguar që çrregullimet e përdorimit të alkoolit janë më të përhapura tek njerëzit që kanë kushte specifike të shëndetit mendor, duke përfshirë agorafobinë, çrregullimin e ankthit të përgjithësuar, çrregullimin e ankthit shoqëror dhe çrregullimin e panikut.

Trajtimi për përdorimin e alkoolit dhe çrregullimet e ankthit

Nëse jeni duke përdorur alkoolin si një masë vetë-mjekuese, ju mund të mendoni se “funksionon” për t’ju ndihmuar të përballeni me simptomat tuaja. Ndërsa mund të mendoni se funksionon në afat të shkurtër, ka më shumë të ngjarë që t’ju shkaktojë probleme në planin afatgjatë. Nëse keni një çrregullim ankthi, keqpërdorimi i alkoolit dhe tërheqja në të vërtetë mund t’i përkeqësojnë simptomat tuaja. Nëse keni ankth dhe po përdorni alkool për të përballuar, është e rëndësishme që të kërkoni mbështetje nga mjeku ose profesionisti i shëndetit mendor. Asnjëherë nuk është vonë (ose shumë shpejt) për të kërkuar ndihmë nëse po përpiqeni të përballeni me një gjendje të shëndetit mendor ose çrregullim të përdorimit të substancave. Ekzistojnë shumë trajtime efektive për shqetësimet dhe çrregullimet e përdorimit të alkoolit, përfshirë terapinë individuale të vazhdueshme, terapinë në grup, ilaçet e përshkruara ose një kombinim të këtyre metodave.

 

 

Disa karakteristika te trajtimit efektiv të alkoolit

Vlerësimi gjithëpërfshirës dhe Plani i Trajtimit të Individualizuar: Trajtimi për alkoolizëm dhe abuzimin e drogës nuk është një propozim i të gjitha madhësive. Jo të gjithë pacientët kërkojnë qasjen e “kujdesit akut”.

Menaxhimi i kujdesit: Programet e trajtimit duhet të menaxhohen me kujdes në çdo hap të rrugës, ndonjëherë duke përfshirë anëtarët e familjes dhe miqtë, nga vlerësimi fillestar përmes përcjelljes së vazhdueshme pas përfundimit të programit të ndërhyrjes.

Trajnimi i aftësive sociale: Baza e terapisë njohëse të sjelljes, njerëzit me probleme të alkoolit mund të mësohet të njohin situata stresuese, në të cilat pirja e tyre ka qenë problem në të kaluarën, dhe aftësi për t’i ndihmuar ata të përballen me ato situata.

Medikamentet ( Ilacet): Trajtimet mjekësore nuk mund të “kurojnë” problemet e pirjes, por ato mund të kombinohen me ndërhyrje dhe terapi të tjera për të prodhuar një trajtim që është edhe më efektiv.

Kujdesi i vazhdueshëm: Shumica e të cilëve hyjnë në trajtim kanë të paktën një relaps. Kontakti vijues, si dhe pjesëmarrja në grupe mbështetëse, janë treguar të dy për të përmirësuar rezultatet e trajtimit afatgjatë.

Një lidhje e fortë me Terapistin ose Këshilltarin: Hulumtimet tregojnë se këshilltarët dhe terapistët që lidhen me pacientët përmes empatisë, në vend se konfrontimit, janë ndikime të fuqishme motivuese në trajtimin e alkoolit.

Motivimi i fortë i pacientit: Të gjitha qasjet për rikuperimin e alkoolizmit varen nga dëshira e personit për të marrë dhe të mbetet i matur. Programet efektive të trajtimit rritin këtë motivim me ndërhyrje dhe terapi.

 

 

 

Add Your Comment