9 këshilla për të komunikuar me dikë që ka një varësi. Nga Eduart Tafa, psikolog

Askush nuk di automatikisht se si të flasë me dikë që jeton me një varësi. Nëse jeni gjithashtu duke kaluar nje tronditje apo thjesht duke zbuluar një familjare apo nje person të dashur qe ka një varësi, ju perpiqeni te gjeni një recetë për te patur komunikim efektiv me te. Komunikimi me dikë që ka një varësi mund të jetë gjithashtu i vështirë nëse ju keni një histori të mbështetjes ne zhvillimin e sjelljes së varësisë të personit. Megjithëse njerëzit që kanë jetuar dhe punuar me njerëz me varësi mund të kenë zbuluar mënyra efektive për të komunikuar, është gjithmonë e vështirë, për shkak të konfuzionit që krijon varësia tek personi dhe tek ata rreth tyre. Por ka mënyra për të komunikuar që prodhojnë rezultate më të mira sesa mund të presim apo te heqim dore perfundimisht nga mbeshtetja qe mund ti japim nje personi. Me poshte paraqiten disa keshilla sesi mund te ndihmojme nje person qe ka nje varesi e caktuar, por duhet theksuar se eshte shume e rendesishme qe nese kemi nje person me cdo lloj varesie ne duhet ta ndihmojme duke e referuar tek nje profesionist i shendetit mendor per te marre ndihme profesionale dhe te specializuar.

Ji i sjellshem: Ju tregoni kujdes përmes sjelljes suaj , gjithmonë veproni me mirësi dhe dhembshuri. Ky është përbërësi i pakapshëm sekret i bashkëveprimit të suksesshëm me një person që ka një varësi. Varësia është aq e stigmatizuar në shoqërinë tonë, saqë njerëzit që kanë varësi presin që të tjerët t’i kritikojnë, fyejnë dhe nënçmojnë ato, dhe që miqtë dhe familjarët t’i refuzojnë ato. Duke pranuar personin me një varësi, edhe nëse nuk e pranoni sjelljen e tij, ju mund të filloni të ndërtoni ura për faljen dhe rimëkëmbjen.
Dëgjoni më shumë sesa flisni: Pavarësisht nëse janë një të dashur apo jo, një person me një varësi ka më shumë të ngjarë të besojë tek ju se çfarë po ndodh me të vërtetë nëse dëgjoni pa ndërprerë ose kritikuar. Edhe nëse nuk jeni dakord me sjelljen e tyre, varësitë ndodhin për një arsye. Zbuloni rreth varësisë së tyre duke lexuar në lidhje me të, dhe përpiquni të kuptoni këndvështrimin e tyre.
Jini të qëndrueshëm: Kurdoherë që jeni me dikë me një varësi, komunikoni përmes veprimeve tuaja, si dhe fjalëve tuaja. Qëndroni konsistent në mesazhin tuaj, në mënyrë që ata të mos kuptojnë keq se çfarë dëshironi ose prisni prej tyre. Për shembull, mos thoni se mendoni se partneri juaj ka një problem të pijes dhe më pas ndani një shishe verë gjatë darkës.
Mundohuni të Jeni të Parashikueshëm: Njerëzit me varësi mund të jenë shumë të paparashikueshëm në fjalët dhe sjelljen e tyre, por dhënia e një shembulli të mirë mund të ndihmojë për ta kthyer këtë. Jini të parashikueshëm në fjalët dhe veprimet tuaja sa herë që jeni pranë dikujt me një varësi. Surprizat janë stresuese dhe stresi ushqen varësinë.
Tregoni Dashuri dhe Shqetësim të Pakushtëzuar: Bëni të ditur se ju ende i doni dhe kujdeseni për ta, pa marrë parasysh sa e rëndë është varësia e tyre. Nëse kjo nuk është e vërtetë ose e mundur, tregoni se keni në zemër interesin e tyre më të mirë, pavarësisht nëse ata marrin ndihmë.
Vendosni kufijtë: Lëreni personin me varësi të dijë se çfarë nuk do të duroni dhe mos kini frikë të vendosni kufij dhe të ndiqni për të treguar që nuk po bëni thjesht kërcënime boshe ose duke i ndëshkuar ata për sjelljen e tyre të varësisë. Nëse personi duket se nuk dëshiron të ndryshojë, dhe ju mendoni se nuk mund të vazhdoni të jetoni me të ndërsa ata po përfshihen në varësinë e tyre, tregojini butësisht. Këshillimi mund të jetë një vend i mirë për ta bërë këtë. Për sa kohë që dikush me një varësi nuk e di se sa ju shqetëson sjellja, ata nuk kanë asnjë arsye për të ndryshuar.
Bëni në mënyrën e tyre: Megjithëse duhet të jeni absolutisht i qartë dhe i vendosur për atë që është e papranueshme në sjelljen e një personi të varur – për shembull, pirja e të miturve ose përdorimi i drogës në shtëpinë tuaj – ju mund të jeni fleksibël në mënyrën se si ato i bëjnë këto ndryshime të rëndësishme. Ofroni të ndihmoni në mënyra që ata do të dëshironin, pa diktuar se çfarë duhet të bëjnë. Për sa kohë që ju merrni të njëjtin rezultat, nuk ka dëm që shkaktohet nga ndjekja e strategjisë së tyre për ndryshim. Pra, le të bëjnë atë në mënyrën e tyre.
Mbështetni procesin e ndryshimit: Megjithëse motivimi juaj për ndryshim mund të jetë më i lartë se motivi i tyre për ndryshim, përmes këshillimit kjo mund të fillojë të zhvendoset sapo personi me një varësi të fillojë të përfitojë dhe të kuptojë se edhe ju jeni të gatshëm të shikoni veten dhe të bëni ndryshime, gjithashtu. Njoftojini personit me varësi se jeni të gatshëm t’i mbështesni ata në ndryshimin, për shembull, duke ardhur me ta në këshillime familjare ose çiftesh.
Ndihmojini të Kërkojnë Ndihmë: Njerëzit shpesh ndihen të turpëruar nga varësia e tyre dhe frika se mos raportohen në polici ose një autoritet tjetër mund të jetë një nga pengesat e tyre më të mëdha për të kërkuar ndihmë. Oferta për të kërkuar mënyra për të marrë ndihmë për situatën. Edhe nëse personi refuzon, ju mund të gjeni ndihmë për veten tuaj. Të shohin se ju merrni ndihmë dhe të përmirësoni disponimin dhe funksionimin tuaj mund të jetë frymëzuese për ta, pasi ata e shohin që ndryshimi është i mundur.

Add Your Comment