A duhen lënë fëmijët të fitojnë gjithmonë? Si t’i mësojmë të pranojnë humbjen?

Sa herë prindërit luajnë me fëmijët, kanë tendencën t’i lënë ata të fitojnë, gjë që ju sjell shumë gëzim.

Mirëpo në këtë mënyrë, ne nuk i përgstisim fëmijët siç duhet për atë që i pret në jetën reale, ku do të përballen si me fitoren, ashtu edhe me humbjen.

Dhe një nga aftësitë më të rëndësishme me të cilat prindërit mësojnë fëmijët e tyre, është aftësia për të pranuar e përballuar humbjen.

Si t’i mësojmë fëmijët të pranojnë humbjen në një lojë?

  • Mos e trajtoni humbjen si diçka për të cilën nuk disktuohet, flisni për të: çfarë është, çfarë ndjesish përjeton.
  • Vini në dukje shembujt në jetën reale të humbjeve të mira dhe humbjeve të dobëta ndërsa shikoni sporte dhe organizime të tjera së bashku.
  • Shiko bashkë lojra sportive, votime, konkurse për t’ju mësuar fëmijëve reagimet e qëndrimet ndaj humbësve.
  • Mësojini që kur jemi një humbës i mirë, e shijojmë më shumë lojën apo pjesëmarrjen në garë. Kjo do të ndihmojë të tjerët të dëshirojnë të luajnë me ne më shumë dhe të na ndihmojë të jemi një mik i mirë.
  • Pasi emocionet të jenë ftohur nga humbja, lajmi i mirë është se si kemi mbijetuar akoma, çfarë mund të mësojmë nga përvoja dhe si ngjarjet mund të jenë argëtuese pavarësisht nëse humbasim, gjë ndihmon shumë në vetëbesimin e fëmijës.

Dhe këshilla më e mirë: Vërini në zbatim pikat e mësipërme.

Add Your Comment