Të pasurit qasje pozitive përmirëson cilësinë e jetës, ata që se kanë këtë aftësi mund të “stërviten” për ta fituar

Të qenit aktiv, karizmatik e gazmor përmirëson cilësinë e jetës. Por kush nuk i ka këto cilësi ose mendon se nuk është mjaftueshëm i tillë, mund të “stërvitet” për t’i fituar. Kjo theksohet nga një hulumtim i udhëhequr nga Universiteti Martin Luther Halle-Wittenberg, i kryer në bashkëpunim me Universitetin e Cyrihut dhe Universitetin Shtetëror të Pensilvanisë, botuar në Psikologjinë e Zbatuar: Shëndet dhe Mirëqenie. “Njerëz veçanërisht aktivë – shpjegon Profesor René Proyer, një nga autorët e studimit – e kanë të vështirë të mërziten. Ata janë në gjendje të transformojnë pothuajse çdo situatë të përditshme në një përvojë argëtuese ose tërheqëse. Për shembull, ata i duan lojërat me fjalë dhe lojërat e mendjes dhe janë kureshtarë ”. Ashtu si fëmijët …

Por kjo nuk do të thotë që njerëzit lozonjarë janë budallenj ose mendjelehtë. Përkundrazi, studimet e mëparshme kanë treguar që të rriturit mund ta përdorin këtë prirje në shumë situata: ata kanë një sy të mprehtë për detaje, lehtësisht miratojnë perspektiva të reja dhe mund ta bëjnë një detyrë monotone interesante.

Por nëse deri më tani po pyesnim nëse mund të stërviteshim për t’i fituar këto aftësi dhe çfarë efektesh mund të kishin, tani nuk ka më dyshime. Një studim me 533 njerëz konfirmoi këtë hipotezë.

Konfirmimet në një studim

Pjesëmarrësit e studimit u ndanë rastësisht në tre grupe eksperimentale ose një placebo. Ata që ishin në grupet eksperimentale përfunduan ushtrimet ditore për shtatë ditë. Para se të shkojnë për të fjetur, ata duhet të shkruanin tre situata nga dita e kaluar në të cilën ata ishin sjellë në një mënyrë veçanërisht të gjallë, ose të përdorin prirjen për të qenë të gjallë në një situatë të panjohur, për shembull në jetën profesionale, dhe të shkruajnë përvojën . Ose të reflektonin mbi sjelljen lozonjare që ata vëzhguan te vetja atë ditë. Nga ana tjetër, grupi placebo mori një detyrë që nuk kishte asnjë ndikim në eksperiment. Një pyetësor para dhe pas një, dy, katër dhe dymbëdhjetë javësh rezultoi në një rritje të gjallërisë në grupin e njerëzve që kishin bërë ushtrime specifike dhe një përmirësim të përkohshëm dhe të moderuar të mirëqenies.

Mërzia është një gjendje mendore e përjetuar nga një individ që ka tendencë të dëshirojë të jetë aktiv, por që nuk mund të bëjë diçka stimuluese, ndërsa personi në depresion është i bindur se nuk ka asgjë interesante për të bërë në jetë.

Add Your Comment