Si ndikon përdorimi i Photoshop-it në shëndetin mendor? Nga Eduart Tafa, psikolog

Një “selfie” e redaktuar mund të shkaktojë ankth dhe ndryshime humori. Një studim i vitit 2021 zbuloi se gratë raportuan ankth më të lartë, humor më të ulët dhe më pak besim kur u duhej të ngarkonin një version të pa redaktuar të fotografisë së tyre. Në këtë rast, pamundësia për të korrigjuar një foto ndikon drejtpërdrejt në gjendjen psikologjike.…

Learn More

Puna me turne rrit rrezikun e depresionit, sidomos te vajzat dhe gratë

Punët që përfshijnë turnin e natës, për shembull në spitale, polici, siguri, nuk janë pa efekte anësore për punëtorët. Një numër i pamjaftueshëm i orëve të pushimit, përmbysja e ciklit gjumë-zgjim dhe fakti që këto janë pothuajse gjithmonë detyra me përgjegjësi të konsiderueshme gjenerojnë një shkallë të lartë stresi. Sidomos në lidhje me gratë. Rreziku i turneve shumë të gjata…

Learn More

Ecja pak minuta në ditë lufton depresionin pas lindjes

Lindja e një fëmije përfaqëson një moment unik dhe të veçantë, plot lumturi dhe emocione. Megjithatë, disa gra përjetojnë depresion pas lindjes në javët pas ngjarjes së lumtur që i bën ato të ndihen të trishtuara dhe të paafta për t’u përshtatur. Të marrësh pak kohë për të ecur mund të jetë e mjaftueshme për të luftuar simptomat e kësaj…

Learn More

Zakonet shëndetësore që shkaktojnë ankth

Zakonet e këqija shëndetësore mund të shkaktojnë ndjenja ankthi. Ashtu si problemet e shëndetit fizik, çështjet e shëndetit mendor mund të përkeqësohen në varësi të asaj që hani dhe pini, dhe si e trajtoni trupin tuaj. Zakonet shëndetësore që shkaktojnë ankth Konsumi i një sasie të lartë kafeine Kafeina gjendet në kafe, çaj, disa pije joalkoolike, çokollatë, dhe disa ilaçe.…

Learn More

Këshilla për introvertët, si të ndihen më mirë e të menaxhojnë stresin

Introvertët shpesh keqkuptohen në shoqërinë tonë. Ata përjetojnë stres në situata të caktuara që përjetohen si emocionuese për shumë ekstrovertë. Për shkak se introvertët dhe ekstrovertët mund ta përjetojnë jetën disi ndryshe (dhe shoqëria jonë priret të jetë më e orientuar drejt esktrovertëtve), introvertët mund të përfitojnë nga disa strategji të menaxhimit të stresit që përshtaten me natyrën e tyre…

Learn More

Sa më shumë aktivë në rrjetet sociale, aq më të palumtur

Një studim i hulumtuesve në Universitetin e Pensilvanisë, identifikoi lidhjen midis kohës së kaluar në rrjetet sociale dhe shfaqjes së gjendjeve depresive. Platformat sociale, të cilat na lejojnë të lidhemi me njëri-tjetrin, në fakt rrisin perceptimin e vetmisë. Prandaj, të qenit shumë social rrit pakënaqësinë. Facebook, Instagram dhe Snapchat Hulumtimi që analizoi marrëdhënien midis kohës së kaluar në mediat sociale…

Learn More

Aftësitë njerëzore apo profesionale, cilat vlejnë më shumë për një vend pune?

Për shumë individë, puna në ekip është e lidhur me përvojat e të tjerëve. Sipas një studimi të botuar së fundmi në “Journal of Management”, të qenit miqësor dhe i besueshëm mund të jetë më i vlefshëm sesa aftësia kur punoni në grup. Nëpërmjet dy studimeve me studentë të vitit të parë me kohë të plotë në një universitet të…

Learn More

Disa hapa si të bëhemi njerëz më të mirë

Të qenit i mirë me të tjerët është një mënyrë e rëndësishme për të përhapur mirësinë dhe pozitivitetin. Përveç përfitimit të të tjerëve, hulumtimet sugjerojnë se kjo lloj sjelljeje prosociale mund të rrisë edhe mirëqenien tuaj mendore. Si të bëheni një person më i mirë Të bëhesh një person më i mirë nuk është aq e vështirë sa mund të…

Learn More