Ecja pak minuta në ditë lufton depresionin pas lindjes

Lindja e një fëmije përfaqëson një moment unik dhe të veçantë, plot lumturi dhe emocione. Megjithatë, disa gra përjetojnë depresion pas lindjes në javët pas ngjarjes së lumtur që i bën ato të ndihen të trishtuara dhe të paafta për t’u përshtatur. Të marrësh pak kohë për të ecur mund të jetë e mjaftueshme për të luftuar simptomat e kësaj gjendjeje dhe për t’u ndjerë më mirë. Të paktën, këtë sugjeron një studim i fundit nga një ekip studiuesish kanadezë nga Universiteti Perëndimor i Londrës, i botuar në “Journal of Women’s Health”.

Autorët e kërkimit panë të dhënat e mbledhura gjatë pesë projekteve të ndryshme kërkimore. Në përgjithësi, informacioni kishte të bënte me 242 gra, me një moshë mesatare 28.9 vjeç. Studiuesit iu nënshtruan pjesëmarrëseve teste dhe vlerësime për të verifikuar gjendjen e tyre emocionale dhe praninë ose mungesën e depresionit pas lindjes. Përveç kësaj, ata i ftuan të ecin për një periudhë prej 12 ose 24 javësh. Qëllimi ishte të kuptonim nëse ky ushtrim i thjeshtë mund të ishte i dobishëm apo jo në luftimin e depresionit pas lindjes.

15 minuta në ditë janë të mjaftueshme

Nga analiza e rezultateve doli se në fakt ecja mund të ndihmojë kundër depresionit pas lindjes. Në mënyrë të detajuar, sipas asaj që është parë në studim, është e dobishme t’i përkushtoheni këtij aktiviteti nga 90 deri në 120 minuta në javë. Nuk ka nevojë ta teproni: edhe seancat stërvitore të shkurtra por të rregullta mund të jenë të mjaftueshme. “Nëse nëna e re arrin të dalë tre ose katër herë në javë për gjysmë ore, apo edhe 15 minuta në ditë, me foshnjën e saj në karrocë, ajo mund të vërejë përfitime të rëndësishme në afat të shkurtër”, shpjeguan ekspertët.

Një aktivitet i thjeshtë për të gjithë

Ecja nuk është vetëm një aktivitet efektiv kundër depresionit, por është gjithashtu i thjeshtë, i pakushtueshëm dhe i përballueshëm për të gjitha gratë. Prandaj, mund të jetë një zgjidhje e mirë edhe për nënat e reja që nuk mund të flasin për problemin e tyre dhe për ato që, për arsye të ndryshme, kanë vështirësi të aksesojnë trajtimet tradicionale psikiatrike dhe farmakologjike.

Ecja është një aktivitet vërtet i dobishëm: rrit sintezën e hormoneve të mirëqenies, përmirëson vetëbesimin, është e mirë për organe dhe sisteme të ndryshme. Prandaj nuk është për t’u habitur që mund të ndihmojë edhe kundër depresionit pas lindjes. Megjithatë, duhet ditur se në disa raste është e nevojshme të drejtoheni edhe në trajtime tradicionale.

Add Your Comment