Si ndikon përdorimi i Photoshop-it në shëndetin mendor? Nga Eduart Tafa, psikolog

Një “selfie” e redaktuar mund të shkaktojë ankth dhe ndryshime humori. Një studim i vitit 2021 zbuloi se gratë raportuan ankth më të lartë, humor më të ulët dhe më pak besim kur u duhej të ngarkonin një version të pa redaktuar të fotografisë së tyre. Në këtë rast, pamundësia për të korrigjuar një foto ndikon drejtpërdrejt në gjendjen psikologjike. Këta filtra gjithnjë e më të sofistikuar dhe mjete redaktimi tani lejojnë që kjo fantazi të ndërtohet në nivele të reja shqetësuese. Përmbajtja e redaktuar që ata mund të prodhojnë, i largojne gjithnjë e më shumë nga jeta reale, është vazhdimisht në majë të gishtave të përdoruesve të mediave sociale, të cilët shpesh e kanë telefonin e tyre pranë, duke kërcënuar ndjenjat e inferioritetit që rezultojnë në çdo kohë të ditës apo natës. Këto besime negative rreth vetë-imazhit mund të çojnë përfundimisht në sjellje thellësisht të dëmshme, si dismorfia e trupit, parehatia me veten dhe shpesh kjo gjendje e zgjatur, eskalon ne crregullime klinike.

Cilat janë efektet e Photoshop-it në shoqëri

Si në aspektin negativ ashtu edhe në atë pozitiv, Photoshop ka një ndikim të thellë në shoqëri. Si rezultat, ajo ka krijuar një kulturë të përsosmërisë joreale që nuk ekziston. Me modelet te stanndatizuara, belin e hollë dhe lëkurën pa njolla, fytyre e kompletuar, te cilat kane një ndikim të drejtpërdrejtë në vetëvlerësimin. Ka nje hendek në rritje midis trillimit dhe realitetit. Disa studime kane dale ne perfundime se si ndikimi i mediave sociale në imazhin e trupit buron nga mënyra se si “tregon individët te duken hiper-suksesshëm dhe duke vënë vazhdimisht këmbën e tyre më të mirë përpara”. Në të njëjtën mënyrë, lufta me përqafimin e identitetit tonë të vërtetë, të pafiltruar përkeqësohet nga fakti që ndikuesit po redaktojnë gjithashtu përmbajtjen e tyre. Kur të famshmit e bëjnë ekzistencën e tyre aspiruese të duket shumë më e paarritshme, shkëputja mes realitetit dhe fantazisë rritet edhe më shumë. Jo vetëm që miqtë tanë po freskojnë pamjen e tyre, por edhe supermodelet po e bëjnë belin e tyre të duket edhe më i hollë. Kjo do të thotë që modelet ekzistuese bëhen edhe më joreale për t’u respektuar, pasi ndjekësit e tyre njerëzit që shikojnë lart dhe e krahasojnë vazhdimisht veten me ta gjykojnë trupin e tyre bazuar në një realitet artificial.

Si ndikojnë filtrate e fotove në shëndetin mendor

“Vetëvlerësimi juaj dhe kënaqësia nga jeta mund të ndikohen negativisht nga përdorimi i filtrave që ndryshojnë imazhin dhe që ‘përmirësojnë’ pamjen tuaj, veçanërisht nëse i përdorni për të përmirësuar pamjen tuaj pas një periudhe të caktuar kohe. Mund të çojë në pritshmëri jorealiste dhe madje mund të çojë tek njerëzit që dëshirojnë të arrijnë përsosmërinë në një mënyrë shumë të shpejtë. Natyrisht, prezantimi i një versioni imagjinar të vetes do të ketë pasoja serioze në vetëvlerësimin me kalimin e kohës. Këto imazhe të retushuara mund të gërryejnë besimin e njerëzve që i krijojnë dhe atyre që i shohin. Një pamje negative mbi imazhin e trupit dhe dismorfia e trupit janë rezultate të zakonshme të redaktimit të fotografive. Redaktimi i fotografive i lejon kujtdo që të ndjekë standarde specifike, të idealizuara dhe të paarritshme bukurie, duke fshehur veten tonë reale nga bota dhe duke hedhur poshtë çdo nocion të pranimit të të metave dhe dallimeve tona. Kërkimi i pranimit nga të tjerët në internet në këtë mënyrë është shumë i dëmshëm në mënyra të ndryshme; Një çështje kryesore është se ajo lidh vetëvlerësimin tonë me pamjen tonë fizike. Mediat sociale sjellin një sasi të madhe presioni për t’u përshtatur me atë që të tjerët do ta konsiderojnë tërheqëse, gjë që përjetëson besimet negative rreth trupit tonë. “Pakënaqësia e trupit” më e madhe lidhet me simptomat e shtuara të kushteve të shëndetit mendor dhe mund të rezultojë në një rrezik më të lartë të çrregullimeve të të ngrënit.

Si ndikojnë imazhet e fotoshopuara në imazhin e vetvetes dhe vetëvlerësimin

• Perfeksionizmi

• Qëndrimi i keq

• Ndihem fajtor

• Mungesa e ushtrimeve

• Mendësia e dështimit

• Keqpërdorimi i mediave sociale

• Perdorimi i shpeshte i një smartphone pa pushim në mediat sociale, edhe nëse nuk është në lëvizje

• Keqardhje

Në përgjithësi, Photoshop mund të përdoret për të ulur vetëvlerësimin tek publiku i gjerë. Individët dhe shpesh përdorin Photoshop për të maskuar të metat e perceptuara si të meta, në vend që t’i përmirësojnë ato. Imazhet e fotoshopuara rezultojnë që njerëzit të bëhen plastikë, të zhveshur nga veçantia e tyre.

 

 

 

 

 

 

 

Add Your Comment