Disa hapa si të bëhemi njerëz më të mirë

Të qenit i mirë me të tjerët është një mënyrë e rëndësishme për të përhapur mirësinë dhe pozitivitetin. Përveç përfitimit të të tjerëve, hulumtimet sugjerojnë se kjo lloj sjelljeje prosociale mund të rrisë edhe mirëqenien tuaj mendore.

Si të bëheni një person më i mirë

Të bëhesh një person më i mirë nuk është aq e vështirë sa mund të mendoni. Ka gjëra që mund të bëni për të treguar dhembshuri, ndjeshmëri dhe mirësi në ndërveprimet tuaja të përditshme me të tjerët.

Vepro me mirësi

Të jesh një person i mirë do të thotë të veprosh me mirësi, dhe hulumtimet sugjerojnë se mirësia mund të ndikojë pozitivisht në trurin tuaj. Veprimet individuale të mirësisë nxisin lirimin e oksitocinës dhe endorfinës dhe duket se nxisin krijimin e lidhjeve të reja nervore.

Të qenit i sjellshëm është një zakon vetë-përforcues. Ne dëshirojmë ndjesinë e të qenit i sjellshëm, kështu që një veprim mirësie mund të çojë lehtësisht në një tjetër.

Shmangni të qenit tepër kritik

Mund të jetë e vështirë të jesh një person i mirë kur jeni të konsumuar nga mendimet negative. Kur e gjeni veten duke kritikuar dikë, përpiquni të përvetësoni një mentalitet më pozitiv. Si mund ta riformuloni situatën dhe të jeni më optimistë?

Për shembull, nëse një bashkëpunëtor bën një gabim, ndaloni para se të kritikoni punën e tij. Ndoshta ju e shihni gabimin e tyre si një mundësi për t’i ndihmuar ata në vend që të mërziteni me ta se nuk janë të përsosur.

Jini të ndershëm

Qëndroni besnikë ndaj vetes dhe vlerave tuaja. Ju ende mund të shpreheni bukur duke qenë i sinqertë.

Të jesh i sjellshëm nuk do të thotë që kurrë të mos u thuash “jo” njerëzve ose të bësh gjëra që nuk dëshiron t’i bësh.

Vendosja e kufijve të fortë dhe të drejtë do të thotë që po kujdeseni për shëndetin tuaj mendor dhe emocional. Të qenit i sjellshëm me të tjerët mund të vijë më natyrshëm kur ndiheni të sigurt dhe të respektuar.

Bëhu i mirë me veten

Mënyra se si e trajtojmë veten, duke përfshirë edhe të folurit tonë, luan një rol të rëndësishëm në mënyrën se si i trajtojmë të tjerët. Në fund të fundit, si mund t’i trajtojmë të tjerët mirë nëse nuk e trajtojmë veten mirë?

Vini re se si flisni me veten dhe si reagoni kur diçka nuk shkon – a fajësoni apo ndëshkoni veten? I vendosni vetes epitete? Duke praktikuar durimin dhe mirësinë ndaj vetes, ne e bëjmë më të lehtë të jemi të mirë me të tjerët.

Jini mendjehapur

Jeta është plot ndryshime. Kur përballemi me ide, situata ose njerëz që janë të panjohur për ne, mund të lindin emocione negative që e bëjnë të vështirë të jesh i mirë.

Mendja e hapur është një cilësi thelbësore për të mësuar dhe përvetësuar informacion pa gjykim. Mbajtja e një mendjeje të hapur mund t’ju ndihmojë të lundroni në territore të panjohura, ndërkohë që qëndroni të qetë dhe të relaksuar.

Është shumë më e lehtë të jesh i këndshëm kur ndihesh rehat me veten dhe mjedisin tënd—madje edhe mes ndryshimeve të shumta që sjell jeta.

Jini të sjellshëm

Mirësjellja është vetëm një aspekt i të qenit i këndshëm, por është një mënyrë e rëndësishme për të vendosur një ton pozitiv në ndërveprimet sociale. Mos harroni se sjellja e njerëzve të tjerë nuk ka nevojë të ndikojë negativisht në tuajën.

Nëse të tjerët tregohen të vrazhdë, përgjigjja me mirësjellje mund të jetë një mënyrë për të ndryshuar drejtimin e ndërveprimit.

Në bisedat e përditshme, fjalët e thjeshta si “të lutem” dhe “faleminderit” mund t’i tregojnë dikujt që e vlerësoni.

Kërkoni mënyra për të qenë të dobishëm

Bëni një përpjekje për të gjetur mënyra të vogla për të qenë të dobishëm në ndërveprimet tuaja të përditshme me njerëzit e tjerë. Nga buzëqeshja ndaj të tjerëve në dyqan ushqimesh te ndihma e një bashkëpunëtori me një projekt, të qenit i dobishëm mund të jetë një mënyrë e shkëlqyer për të praktikuar të qenit i këndshëm gjatë gjithë ditës.

Praktikoni faljen

Heqja dorë nga pakënaqësitë e së kaluarës dhe falja e të tjerëve mund t’ju ndihmojë të ecni përpara me një qëndrim më pozitiv. Është më e lehtë të jesh mirë kur ndihesh mirë me të tjerët.

Falja e vetes është gjithashtu e rëndësishme, kështu që punoni për të hequr dorë nga përvojat negative nga e kaluara që ju pengojnë të kultivoni një mentalitet më pozitiv.

Praktikoni mirënjohjen

Kaloni disa minuta çdo ditë duke menduar për diçka për të cilën jeni mirënjohës. Mund t’ju duket e dobishme të mbani një ditar mirënjohjeje.

Hulumtimet sugjerojnë se mirënjohja mund të ketë shumë përfitime shëndetësore, duke përfshirë reduktimin e stresit dhe rritjen e lumturisë.

Respektoni të tjerët

Empatia dhe respekti janë gjithashtu komponentë të rëndësishëm të mirësisë. Gjatë ditës suaj, përpiquni t’i shihni gjërat nga këndvështrimi i njerëzve të tjerë në jetën tuaj dhe mendoni për gjërat që mund të bëni për të respektuar nevojat e tyre.

Edhe nëse nuk jeni dakord me atë që po bën dikush tjetër, përpiquni t’i trajtoni me mirësi dhe respekt.

Add Your Comment