Qentë dhe macet ndihmojnë në tejkalimin e depresionit

Shoqëria e një kafshe shtëpiake është një antidot efektiv ndaj vetmisë dhe depresionit. Kjo mbështetet nga një studim i botuar në revistën The Gerontologist, sipas të cilit macet dhe qentë mund të ndihmojnë njerëzit të kapërcejnë dhimbjen ose të humbjes ose të ndarjes nga një i dashur.

Studimi, i kryer nga një grup studiuesish nga Universiteti Shtetëror i Floridës në Tallahassee (Florida, Shtetet e Bashkuara) i udhëhequr nga Dawn Carr, u krye duke ekzaminuar simptomat depresive dhe vetminë e përjetuar nga njerëzit e moshës 50 vjeç e lart që kishin përjetuar humbjen e bashkëshortit përmes vdekjes ose divorcit. Të dhënat e përdorura në studim u morën nga Studimi i Shëndetit dhe Pensionit, një hulumtim mbi shëndetin dhe mënyrën e jetesës dhe duke shtuar të dhëna të tjera të mbledhura midis vitit 2008 dhe 2014.

Studimi zbuloi se ata që kishin përjetuar një pikëllim ose një ndarje nga partneri i tyre i jetës shfaqën nivele më të larta depresioni sesa njerëzit që vazhdonin të martuar gjatë gjithë kohës pa ndërprerje. Nga të dhënat, megjithatë, doli gjithashtu se tek ata që nuk kishin qen dhe mace, ndjenja e vetmisë dhe simptomat depresive u perceptuan në një masë më të madhe.

Dhënia dhe marrja e dashurisë

Prania e qenve dhe maceve në mjedisin e shtëpisë, shpjegojnë studiuesit, mund të ndihmojë në kompensimin e ndjenjës së mungesës dhe për të fituar forcë sepse, përkundër gjithçkaje që ka ndodhur, shoku me 4 këmbë ka nevojë për ta dhe ata duhet të kujdesen në dhënien dhe marrjen e dashurisë që mund të bëjë një ndryshim.

Edhe qentë dhe macet mund të stresohen, depresionohen dhe shqetësohen. Kur vëreni një ndryshim në sjelljen e kafshës suaj shtëpiake që zgjat më shumë se disa ditë, është mirë të kontaktoni veterinerin.

Add Your Comment