Terapia me kafshë shtëpiake, me shumë përfitim për studentët në universitet

Terapia me kafshë shtëpiake gjithashtu hyn në klasat e universitetit. Studentët shpesh i nënshtrohen stresit të rëndë për shkak të vazhdimësisë së mësimeve, takimeve, raporteve, provimeve dhe testeve, për të mos përmendur vënien në provë të autonomisë (për ata që ndërrojnë qytet) siç janë qiraja, shpenzimet personale, menaxhimi i detyrave shtëpiake dhe bashkëjetesa me bashkëmoshatarët. Kjo është arsyeja pse programet si ‘Pet Your Stress Away’ kanë lindur, në të cilat studentët mund të ndërveprojnë me macet ose qentë për të lehtësuar stresin dhe shqetësimet.

Konfirmimet shkencore

Sipas studiuesve nga Universiteti Shtetëror Ashington, qentë, macet dhe kafshët e tjera përmirësojnë gjendjen shpirtërore të studentëve, veprojnë si agjentë qetësues natyralë dhe lehtësojnë stresin e përditshëm: 10 minuta përqafime dhe përkëdhelje çdo ditë janë të mjaftueshme për t’u ndier menjëherë më mirë. Sipas eksperimenteve të kryera tashmë (programet janë aktualisht të disponueshme vetëm në Shtetet e Bashkuara), ndërveprimi me qentë dhe macet ka çuar në një reduktim të ndjeshëm të kortizolit, i njohur si hormoni i stresit, tek pjesëmarrësit.

Një kërkim unik i këtij lloji

Hulumtimi, i pari i këtij lloji për të matur zvogëlimin e kortizolit në situata reale, përfshiu 249 studentë kolegji dhe çoi në zbulimin se nivelet e kësaj substance që gjendet në pështymën e tyre ishin shumë më të ulëta pasi i përqafonin kafshët. Kjo është dëshmi shkencore se zvogëlimi i hormoneve të stresit, me kalimin e kohës, mund të çojë në përfitime të rëndësishme për gjendjen psikofizike të individit.

Përfitimet e terapisë me kafshë shtëpiake

Terapia me kafshë ka lindur në vitet 1960 dhe që atëherë disa studime kanë treguar se kontakti me një kafshë lehtëson mirëqenien psikoemotike të njerëzve, në çdo moshë. Duke stimuluar të qeshurën dhe humorin e mirë dhe duke ofruar mundësi për ndërveprim dhe lojë, qentë, macet dhe kafshët e tjera mund të veprojnë si amortizues për tensionet e brendshme dhe të ndihmojnë në zgjidhjen e nyjeve të stresit.

Prania e një “kafshe” stimulon energjitë pozitive duke devijuar ose duke i bërë problemet e përditshme më të pranueshme.

Add Your Comment