5 cilësi të një prindi të mirë

Para se të lindë fëmija i parë, si babai ashtu edhe nëna dëshirojnë të jenë më të mirët, ose të paktën të përpiqen që fëmijët e tyre të jenë të lumtur dhe të mund të zhvillohen në një mënyrë të ekuilibruar në çdo mënyrë. Por të kesh fëmijë nuk është e lehtë dhe as edukimi i tyre. Asnjë baba ose nënë nuk ka të dhëna se si është edukimi ose si duhet të jetë për fëmijët e tyre, por ju mund të keni disa cilësi për t’u siguruar që jeni një prind i mirë dhe se do t’i edukoni fëmijët tuaj në mënyrë korrekte.

Cilësitë që duhet të ketë një prind i mirë

1. Bëhu një person i sjellshëm dhe i dashur.

Jeta nuk është një rrugë e drejtë dhe ne gjithmonë do të gjejmë kthesa dhe ”shpate të pjerrëta”. Prandaj, gjithmonë do të duhet të jeni një strehë e mirë për fëmijët tuaj, ata duhet të ndihen rehat dhe të sigurt përkrah jush. Në këtë mënyrë, fëmijët tuaj do të jenë në gjendje t’ju besojnë.

2. Jini të pranishëm dhe të ekuilibruar

Ju ia keni borxh vetes tuaj, por edhe fëmijëve tuaj. Fëmijët do të mësojnë se ndryshimi është një gjë e mirë dhe nuk duhet të kihet frikë. Kur ka ndryshime të domosdoshme, në shumë raste ato duhet të përmirësojnë jetën e gjithsecilit. Është e nevojshme të keni fleksibilitet dhe të përshtateni.

3. Mësoni nga gabimet

Për të qenë një model i mirë për fëmijët tuaj dhe duke ndjekur pikën e mëparshme, është shumë e rëndësishme që të mësoni nga gabimet dhe të ruani një qëndrim të mirë përballë çdo fatkeqësie ose ndonjë gabimi që mund të keni bërë. Fëmijët tuaj duhet të mësojnë se nëse gjërat nuk shkojnë mirë, do të jetë e nevojshme të mësoni prej saj pa keqardhje, sepse gabimet do të jenë gjithmonë mësuesit më të mirë.

4. Krijoni një ekip të mirë

Është e nevojshme të mbani mend se të qenit prind nuk do të thotë se ekziston ”një luftë” e vazhdueshme midis jush dhe fëmijëve tuaj. Pavarësisht konfliktit të brezave, është e nevojshme të mbani mend se të gjithë jemi në të njëjtin ekip. Kjo është ajo që fëmijët do të mësojnë: komunikimi i mirë ku empatia dhe toleranca janë protagonistë.

5. Jini të qëndrueshëm

Nuk është ide e mirë të vendosni një rregull një ditë dhe ditën tjetër sepse jeni shumë të lodhur preferoni ta anashkaloni dhe të jeni fleksibël, por në një ditë tjetër vendosni përsëri të njëjtin rregull edhe  më të ashpër. Kjo nuk është gjëja e duhur për të bërë. Fëmijët kanë nevojë për qëndrueshmëri në jetën e tyre dhe kjo qëndrueshmëri duhet të sigurohet nga ju. Fëmijët kanë nevojë për një rutinë të qartë në jetën e tyre, ata kanë nevojë për prindërit e tyre që të mbajnë durimin nën kontroll, të zbatojnë me vetëdije rregullat dhe të dinë mirë se çfarë nuk mund të negociohet – dëmtimi i kafshëve, vendosja e rripit të sigurisë, etj

Add Your Comment