Si të thyeni ciklin e të menduarit negativ

Ne të gjithë ndonjëherë mendojmë negativisht. Po kalojmë njëditë të keqe dhe ndihet sikur bota është kundër nesh. Ne fillojmëtë besojmë se gjërat janë më të vështira për ne, se jeta është e padrejtë, ose se njerëzit e tjerë nuk kanë qëllime të mira. Sa mëshumë që i lejojmë vetes të mendojmë negativisht, aq më shpeshdo të kemi mendime negative dhe aq më e vështirë do të jetë tëthyejmë ciklin. Por të menduarit pozitivisht gjatë gjithë kohësnuk është zgjidhja për të pushtuar mendimin negativ. Eshtë e mundur që të keni më pak mendime negative dhe t’i riformuloniato në mënyrë që të jenë më realiste. Strategjitë që do të sugjerojbëjnë të mundur që të jesh realist, të jesh njerëzor dhe tëmbetesh me shpresë gjatë rrethanave të vështira. Çelësi për tëmbajtur nën kontroll të menduarit negativ në mënyrë që të moskthehet në një qëndrim negativ ndaj jetës është që së pari tënjohim se mendimet negative, pesimiste ose kritike janë njëpërvojë tipike për shumicën e njerëzve. Të qenit i fortë me vetentonë nuk është zgjidhja, as po vjen me një alternativë pozitivepër çdo mendim negativ që kemi. Nëse kemi pasur një ditë tëtmerrshme, është në rregull të themi se ishte një ditë e ashpër. Kur keni një debat me dikë, duke menduar se ai po sillet keq me ju ose se është i padrejtë mund të jetë i saktë. Ne nuk duam t’itrajtojmë mendimet negative si të papranueshme. Sidoqoftë, nëse vini re se shumica e të menduarit tuaj kohët e fundit kaqenë negativ dhe se po bëhet gjithnjë e më e vështirë të jeshshpresëdhënës ose optimist, mund të jetë koha të përpiqesh t’ivish mendimet e tua në perspektivë. Ju patjetër që nuk doni tëzbutni çdo situatë duke gjetur aspektet negative dhe duke u përqëndruar në to. Ndonjëherë, kur lejojmë që mendimetnegative të na konsumojnë, bëhet më e vështirë të kënaqemi, tëjemi të mirë me të tjerët dhe të jemi mirënjohës për përvojattona.

poshtë janë disa sugjerime për mbajtur nën kontroll mendimin negativ:

Lërini mendimet negative vijnë e shkojnë: Lejoni vetes tëkeni mendime negative. Përmbahuni nga përgjigja duke thënë se nuk duhet të mendoni ashtu. Pranojeni mendimin dhe më pas lëreni të shkojë. Mendimet tuaja nuk ju përcaktojnë ju oserrethanat tuaja. Disa njerëz vizualizojnë mendimet e tyre situllumbace që notojnë menjëherë pasi t’i kenë. Ne nuk duhet t’ijapim secilit mendim peshë të barabartë ose ta lëmë atë tëpërcaktojë çdo situatë të ardhshme.

Jini proaktiv mirënjohje: Pavarësisht se çfarë dite po kaloni, gjeni kohë të mendoni për disa gjëra që vlerësoni. Mund të jetëdiçka aq e vogël sa filxhani i kafesë që po pini ose fakti që ështëe premte. Praktikimi i mirënjohjes kur nuk jeni duke luftuar do t’ju lejojë të mbani mend atë për të cilën ishit mirënjohës nësekohët vështirësohen.

Shmangni menduarit gjithçka ose asgjë: Mendimi absolut napengon të marrim secilën situatë siç vjen. Përdorimi i shpeshtë ifjalëve si “kurrë” ose “gjithmonë” na e bën të vështirë tëkujtojmë se gjërat mund të ndryshojnë me kalimin e kohës dhese ne nuk duam të parashikojmë të ardhmen. Në vend të kësaj, përdorni fjalë të tilla si “shpesh” ose “herë pas here”.

Menaxhoni pritjet tuaja: Shpesh, ne presim që gjërat tëfunksionojnë në një mënyrë dhe ato jo. Ne jemi të zhgënjyer, dhe kjo është plotësisht e kuptueshme. Kjo është arsyeja pse ne nuk duam të vendosim shumë pritje specifike në një rezultat qëme të vërtetë nuk mund ta parashikojmë. Ne nuk e dimë nësemarrëdhëniet do të funksionojnë menjëherë. Ne nuk e dimë nësenjë punë do të jetë mundësia e duhur për ne. Gjërat mund tëduken sikur po shkojnë mirë dhe pastaj diçka ndryshon. Ne jemimë pak të përgatitur për surpriza kur tashmë kemi një grup tëparamenduar të ideve se si do të dalë diçka.

Lejimi i vetes për të ndjerë çdo emocion, pa e shtyrë atë, do tëthotë që edhe kur jemi të zhgënjyer, ne e dimë se do të jetë nërregull. Të ndjehesh i lënduar, i trishtuar ose skeptik për njësituatë nuk do të thotë që nuk mund t’i mbijetojmë asaj. Lërinimendimet tuaja të ekzistojnë, uluni me ta dhe jini të qëllimshëmnë njohjen e gjërave pozitive në jetën tuaj. Ju do të filloni të vinire se mund të përballoni gjithçka dhe se mendimi juaj negativ do të jetë nën kontroll.

Add Your Comment