Qëndrimi i fëmijëve në internet, kur kemi të bëjmë me varësi? Mendimi i ekspertit

Varësia nga interneti është një fenomen në rritje aq shumë sa që janë krijuar struktura të specializuara në detoksifikim. Vuajtësit bëhen jo të shoqërueshëm, të bindur ose agresivë, por edhe apatikë dhe paranojakë.

Dr. Federico Tonioni, i cili kryeson Qendrën e Varësisë në Internet të “Poliklinikës Gemelli” në Romë, ka dhënë një intervistë në mediat italiane, lidhur me këtë çështje.

A duhet të shqetësohemi nga fenomeni i varësisë nga interneti?

Duke marrë parasysh që përdorimi i internetit dhe marrëdhënieve të ndërmjetësuara në internet duket se janë të destinuara të rriten me një shpejtësi që tashmë na ka zënë në befasi, do të ishte mirë të shqetësoheshim për to me të njëjtën shpejtësi. Pa shkaktuar alarm të dëmshëm, por përkundrazi me një dozë të mirë kurioziteti dhe gatishmërie për të krijuar mendime të reja, të vetëdijshëm për lëvizjen në një terren për të cilin ne dimë pak. Në spitalin Gemelli ne punojmë përmes psikoterapisë individuale dhe intervistave rehabilituese në grup. Ne kryesisht punojmë me emocionet, komunikimin jo verbal dhe marrëdhëniet me fizikun e vet. Deri më tani nuk ka qenë e nevojshme të jepen barna. Koha e trajtimit nuk mund të përcaktohet, sepse një gjë është ndërhyrja në një simptomë (abuzimi në internet), një gjë tjetër është ndryshimi i strukturës themelore që e krijoi atë.

A ndikon varësia në internet në aspektet psikologjike ose fizike?

Mbi të gjitha psikologjike, edhe nëse trupi dhe mendja janë anë të ndryshme të së njëjtës monedhë. Kur bisedojmë, luajmë në internet ose lundrojmë pa një qëllim të caktuar, ne nuk mund ta përcaktojmë veten si të përqendruar, por të zhytur në to. Një gjendje që kujton “ëndrrën e ditës” ose momentet e shpërqendrimit por që në fakt ka një kohëzgjatje të tillë që me kalimin e kohës rrezikon fiziologjinë natyrore të mendjes, duke riaktivizuar edhe kur nuk jeni më të lidhur. Prandaj, arrihet në një qëndrim progresiv të mbylljes dhe tërheqjes shoqërore, i cili, në përgjithësi, fsheh konflikte afektive ekzistuese.

Të rinjtë janë të magjepsur nga rrjetet sociale deri në pikën që shpesh shfrytëzohen. Kur duhet të ndërmarrni masa?

Kur përdorimi i përsëritur i internetit bëhet në një sfond të trishtimit thelbësor. Është mirë të shqetësohemi nëse fëmijët tanë na duken “të vetmuar” pavarësisht Facebook-ut, nëse zvogëlojnë largimin nga shtëpia, nëse nuk janë në gjendje të “hapen” kur përpiqemi të flasim me ta dhe nëse reagojnë në mënyrë agresive kur vëmë në dyshim përdorimin e pajisjeve teknologjike Këtu, në këto raste duhet të mendojmë se përballemi me varësinë nga interneti.

Çfarë duhet të bëjnë prindërit?

Le të fillojmë me atë që ata nuk duhet të bëjnë: të heqin pajisjet teknologjike nga fëmijët e tyre papritmas. Kjo mund të ketë pasoja edhe më serioze. Mund të fillohet me vendosjen dhe respektimin e orareve për kohën e kaluar në internet, të monitorohen gjithmonë faqet ku ata kanë akses dhe të tregohen gjithmonë vigjilentë për çdo ndryshim në sjelljen apo shëndetin e fëmijëve.

Add Your Comment