Yoga për fëmijët sipas metodës Montessori; të përbashkëta dhe përfitime

Nga Daniela Luku


Joga, si edukimi në Montessori, është një proces zbulimi. Një ushtrim i ndërgjegjshëm, jo ​​konkurrues, duke theksuar lëvizjen dhe frymëmarrjen dhe lidhjen e trupit dhe mendjes, ndihmon studentët e çdo moshe të kuptojnë natyrën tonë dhe të jetojnë në mënyrë harmonike me të tjerët. Në një epokë ku teknologjia do të thotë që fëmijët shpesh kalojnë orë të gjata të ngjitura në një ekran, kjo është më e rëndësishme se kurrë.


Në fakt, filozofitë Yoga dhe Montessori përputhen në shumë mënyra:
* Të dy përqendrohen në ushtrimin, edukimin dhe fuqizimin e fëmijës.
* Të dy vendosim theksin tek procesi dhe jo rezultati përfundimtar – inkurajojmë fëmijët të shijojnë pozat pa u përpjekur t’i përsosin ato.
* Ashtu si Montessori synon të ndërtojë vetëvlerësim, ne modifikojmë pozat dhe u japim fëmijëve mjetet e nevojshme për t’i përfunduar ato me sukses
* Të dy punojnë për të ekuilibruar dhe qetësuar fëmijën.
* Të dy fillojnë thjesht dhe gradualisht rriten në vështirësi, duke kaluar nga e koncentruara në abstrakt.
* Të dy vlerësojnë lëvizjen si jetike për zhvillimin e mendjes.
* Ekzistojnë tre pjesë për një pozë yoga: të shkosh në pozë, të jesh në pozë dhe të dalë nga poza me kontroll. Këto lidhen me mbartjen e një pjese të punës, përdorimin e punës dhe vendosjen me mend të punës përsëri në pozicionin e duhur.
* Ashtu si Lojë Heshtje ndonjëherë përdoret në një klasë në Montessori, meditimi u prezantohet fëmijëve në klasa të yogas për të ndihmuar në përmirësimin e vetëdijes dhe përqendrimit.
* Bashkimi i kurrikulës Montessori në klasat të yogës mund të stimulojmë të gjitha fushat e zhvillimit të një fëmije.

Add Your Comment