“Teknika e breshkës” për t’u mësuar fëmijëve vetëkontrollin

Teknika e breshkës na lejon t’u mësojmë fëmijëve, veçanërisht të grupmoshës 3-7 vjeç, të kontrollojnë zemërimin e tyre dhe shpërthimet e tyre emocionale. Kjo teknikë përbën një formë të parandalimit të sjelljeve të përcaktuara nga emocionet dhe lejon përvetësimin e aftësive themelore për jetën shoqërore.

 

Teknika fillon nga një histori …

 

TREGIMI I SALVADORIT

Salvador është një breshkë e vogël, e cila pëlqen të spërkatet në pellgun e tij dhe të luajë me miqtë e tij. Ndonjëherë, megjithatë, Salvador humbet kontrollin dhe zemërohet: ai fillon të përpëlitet, për të goditur miqtë e tij me goditje dhe nganjëherë madje edhe një kafshim.

Për shkak të sjelljes së tij, askush nuk dëshiron të luajë më me të dhe Salvador mbetet vetëm. Një mëngjes, zana e breshkës vendos të ndihmojë të voglin dhe i zbulon një sekret: “duhet ta dish se kur diçka na zemëron ekziston një teknikë e pagabueshme”.

“Dhe çfarë do të ishte?” Pyet Salvador.

“Ne do ta quajmë teknikën e breshkave: për të filluar, do të duhet të ndalesh; atëherë, do të duhet të tërhiqesh në guackën tënde dhe të numërosh deri në dhjetë. Kur të arrish në dhjetë, mendo se çfarë të ka zemëruar dhe kërko një mënyrë për të zgjidhur problemin në mënyrë që të mos ndodhë më në të ardhmen “.

“Interesante!” mendon Salvadori.

Nga ajo ditë, breshka e vogël fillon të stërvitet për të zotëruar këtë teknikë të re: në fillim ai lufton, por së shpejti mëson të kontrollojë veten. Kështu që ai mund të kthehet të luajë me miqtë e tij në pellg.

 

TEKNIKA E Breshkës

Historia e Salvadorit na mëson ta zbatojmë teknikën e breshkës në praktikë, duke e ndarë atë në tre hapa:

  • ndalo;
  • numëro deri në dhjetë;
  • kërko për një zgjidhje për të siguruar që problemi të mos shfaqet përsëri në të ardhmen (zgjidhja e problemit).

Vetë teknika është shumë e thjeshtë. Me fëmijët më të vegjël (ose ata me nevoja të ndryshe) mund të jetë e dobishme të bëni karta për secilin nga tre hapat në teknikën e breshkës.

Add Your Comment