Instagrami shkak për depresion te të rinjtë?

Instagrami na tregon modele pothuajse të paarritshme të përsosmërisë dhe në planin afatgjatë, ata që i shikojnë këto pamje mund të demoralizohen dhe të bien në dëshpërim sepse ndihen përgjithmonë të papërshtatshëm dhe shumë larg modeleve të përsosmërisë që shohin të postuara. Dhe për këtë arsye, nga një pamje e thjeshtë, Instagrami mund të shndërrohet në një kërcënim real për shëndetin mendor dhe mirëqenien personale.

Rrjeti social i imazheve (të bukura)

Instagrami është një rrjet social i bazuar në imazhe: si kur doni të flisni për veten tuaj ashtu edhe kur qëllimi është të tregoni një përvojë që po përjetoni ose ndani diçka, përdoruesit komunikojnë kryesisht përmes fotografive, të shoqëruara ose jo me përshkrim. Në shumicën e rasteve, imazhet zgjidhen me kujdes, redaktohen dhe trajtohen me filtrat e duhur, studiohen ad hoc, me qëllim tërheqjen e sa më shumë pëlqimeve e adhuruesve. Padyshim që shikimi i postimeve të bukura jep emocione të këndshme, ndihmon për të shpëtuar nga realiteti, ju lejon të bëni pushime rigjeneruese.

Rreziqet e përsosmërisë me çdo kusht

Sidoqoftë, ka edhe anët negative. Kjo përsosmëri me çdo kusht, e cila shpesh kufizohet me trillimet, mund të jetë e dëmshme për njerëzit, sepse i shtyn ata në një përballje të humbur, duke i bërë të ndihen humbës, të paaftë për të arritur një imazh të caktuar ose një mënyrë jetese të patëmetë. Shikimi i vendeve “marramendëse”, udhëtimet fantastike, trupat perfektë dhe ideja se këto janë standarde që janë padyshim jashtë mundësive, mund të sjellin dëshpërim dhe depresion.

Për të rinjtë është më i rrezikshëm

Konfirmimi vjen nga një sondazh i 1,500 fëmijëve në Mbretërinë e Bashkuar. Autorët i pyetën se sa ndikojnë në jetën e tyre pesë platformat e mëdha të mediave sociale (Twitter, Facebook, YouTube, Snapchat dhe Instagram). Epo, doli që Instagrami ka efekte negative në cilësinë e gjumit, imazhin e trupit dhe Fomo (Frika e humbjes, domethënë frika e të qenit i përjashtuar). Jo vetëm kaq: kjo platformë është gjithashtu me një rrezik më të lartë të depresionit dhe ankthit për shkak të frikës për të mos u ndjerë në nivelin e duhur, për të mos qenë në gjendje të përballojnë stilin e jetës që ata vëzhgojnë në mediat sociale.

Add Your Comment