Çfarë janë tiket te fëmijët dhe si mund të ndërhyjmë?

Tiket janë çrregullime të lëvizjes ose lëshimi i tingujve të pavullnetshëm ose pjesërisht të vullnetshëm. Ato shfaqen me kontraktime të shpejta, të përhershme, të përsëritura, të parezistueshme, të cilat mund të prekin çdo muskul në trup, por më shpesh ato të fytyrës (me gjeste të veçanta, të tilla si tundja e kokës ose nuhatja e vazhdueshme), syve, qafës, shpatullat. Blepharospasm (dmth. Tkurrja e muskujve të qepallës), nga ana tjetër, mund të nënkuptojë gjithashtu lodhje ose mungesë gjumi, kështu që nuk është domosdoshmërisht për shkak të një tiku. Tiket shpesh ndodhin edhe me emetimin e fryrjeve të ajrit, kollitjeve të vogla, pastrimit të zërit, kruajtjes së fytit apo edhe rënkimeve. Ato pastaj mund të izolohen ose shpërthejnë, shpejt njëri pas tjetrit. Për më tepër, tiket kanë një kohëzgjatje shumë të ndryshueshme (nga disa javë në disa vjet).

Ato intensifikohen në kohë stresi

Origjina e tikeve është mjaft e diskutueshme, pasi studiuesit ende nuk kanë qenë në gjendje të identifikojnë një shkak të vetëm, por është e sigurt se ato përkeqësohen nga një situatë stresuese (për shembull, lindja e një vëllai ose motre të vogël ose një shpërngulje) dhe përpjekja e kontrollit nga të rriturit; në fakt, prindërit shpesh, me synimin për të “edukuar” simptomat e fëmijëve të tyre, përfundojnë duke e komplikuar situatën. Dhe nëse për një kohë tiket duken se zhduken ose pakësohen, pak kohë më vonë ato do të kenë tendencë të përsëriten më të shumta, të shpeshta dhe të pandalshme se më parë.
Në të kundërt, simptomat e tikeve përmirësohen kur fëmija ka mundësinë të rritet në një mjedis paqësor, në të cilin këtij problemi kalimtar nuk i jepet shumë rëndësi. Për të njëjtën arsye, shpesh mund të vërehet se tiket nuk shfaqen ose e bëjnë këtë në një formë shumë më të kufizuar, ndërsa fëmija është i fokusuar në aktivitete të tjera, për shembull kur përfshihet në një lojë për të cilën është i apasionuar.

Si është më mirë të ndërhyhet?

Një fëmijë, përveçse vuan nga tiket në vetvete, e percepton shumë mirë mosmiratimin ose shqetësimin e prindërve në këtë drejtim, gjë që përkeqëson gjendjen e tij dhe rëndon simptomat. Prandaj paqja e mendjes në familje është thelbësore. Këtu janë disa këshilla për nënën dhe babain:
1. Mundohuni të krijoni një mjedis paqësor rreth fëmijës: tiket ndodhin ose përkeqësohen pikërisht kur tensioni është shumë i lartë.
2. Mos i shprehni me fjalë tiket sa herë që ato ndodhin. Më mirë ta injoroni, në mënyrë që të mos ngarkoni shqetësimin e fëmijës me shumë vëmendje. Përndryshe, nëse problemi i tregohet atij çdo herë, ai mund të reagojë me tension dhe ankth më të madh, duke shkaktuar një rreth vicioz të rrezikshëm (më shumë ankth më shumë tike, më shumë tike më shumë ankth …).
3. Kërkojuni të afërmve të sillen në të njëjtën mënyrë, veçanërisht duke shmangur që vëllezërit dhe motrat të mund të tallen me fëmijën kur ai përjeton një tik. Për të njëjtën arsye, sigurohuni që miqtë që zakonisht shoqërohen me fëmijën tuaj të mos tallen me tiket.
4. Mos i tregoni fëmijës tuaj për tiket kur ato nuk ndodhin. Fëmija tashmë është i vetëdijshëm për problemin e tij dhe është mirë të mos hyjmë në këtë çështje kur mendimi i tikeve është larg.

Add Your Comment