Orët e zgjatura para televizorit i bëjnë fëmijët agresivë

Shikimi i tepërt i televizorit i bën fëmijët dhe adoleshentët antisocialë dhe agresivë. Kjo mbështetet nga një studim i botuar në revistën shkencore “Pediatrics”. Studiuesit nga Universiteti i Otagos në Zelandën e Re ndoqën 1.000 fëmijë të lindur në vitet 1972 dhe 1973 nga mosha 5 deri në 15 vjeç. Çdo dy vjet ata u pyetën se sa televizor shikonin gjatë ditës. Doli se tendenca për sjellje antisociale dhe agresive është më e madhe se 30% tek ata që kanë kaluar më shumë orë para televizorit në përgjithësi. Prandaj studimi argumenton se fëmijët agresivë do të jenë të rritur me një tendencë më të madhe për të zhvilluar emocione negative dhe agresion.

Shumë studime

Ka shumë studime mbi efektin negativ të TV -së tek fëmijët dhe adoleshentët, kështu që kjo nuk është asgjë e re. Por për herë të parë marrëdhënia me televizionin u vëzhgua gjatë gjithë periudhës së fëmijërisë dhe më pas adoleshencës, duke qenë kështu në gjendje të kuptonte të gjitha ndryshimet në sjellje. “Studimi tregon se fëmija nuk është në gjendje të zgjedhë dhe vlerësojë informacionin që i ofrohet përmes televizorit me imazhet dhe mendimet e tij”, shpjegon Maria Malucelli, specialiste në psikoterapinë njohëse dhe autore e eseve të shumta.

Kujdes ndaj sasisë dhe cilësisë

Prandaj, sasia e orëve të kaluara para televizorit është e rëndësishme. “Nga 5 deri në 10 vjeç jo më shumë se dy orë në ditë, nga të cilat të paktën një në shoqërinë e një të rrituri që e ndihmon atë të zgjedhë përmes një kodi psiko-moral atë që sheh” specifikon mjeku. Nëse fëmijët janë agresivë, sidoqoftë, është faji edhe i cilësisë së programeve, sepse fëmijët, si adoleshentët, kanë një nevojë të natyrshme për t’u identifikuar me personazhet që shikojnë në TV dhe që i tërheqin më shumë. Përveç personazheve dhe tregimeve, ne duhet t’i kushtojmë vëmendje edhe ngjyrave. “Hije veçanërisht orientale, duke filluar nga gri në të zezë në të kuqe të errët, errësojnë aftësitë emocionale”, raporton përsëri Malucelli. AtO stimulojnë fëmijën në nevojën për ligësi dhe agresion. Prandaj dritë jeshile për programet me ngjyra pastel që favorizojnë relaksimin dhe qetësinë.

Add Your Comment