A ekziston një lidhje mes inflamacionit dhe depresionit?

A mund të përdoren anti-inflamatorë për të trajtuar depresionin? Hetime të mëtejshme do të nevojiten për ta konfirmuar këtë, por një studim, i botuar në “American Journal of Psychiatry”, pohon lidhjen midis sëmundjes së depresionit dhe inflamacionit.

Proteina reaktive C rritet

Hulumtimi i ri nga King’s College London, i botuar në “American Journal of Psychiatry” zbuloi se njerëzit me depresion kanë nivele më të larta të proteinave reaktive C se të tjerët. Kjo proteinë është një biomarkues i një gjendjeje inflamatore të pranishme në gjak dhe i zbulueshëm përmes një testi të thjeshtë gjaku. “Ky hulumtim vë një pikë të fortë në një pyetje që ne kemi kërkuar prej kohësh: sot ne mund të themi se te pacientët me depresion, gjërat e tjera janë të barabarta, niveli i inflamacionit është më i lartë”, shpjegon psikiatri Carmine Pariante nga Kings College London, autor i studimit së bashku me Maria Pitharouli dhe Cathryn Lewis.

Më shumë se 85 mijë njerëz nën studim

Studiuesit analizuan të dhënat e Biobank angleze, në lidhje me 86 mijë pacientë, në lidhje me shëndetin mendor, inflamacionin, lidhjen midis sëmundjeve dhe gjenetikës, pastaj stilin e jetës, mjedisin dhe gjendjen fizike. Nga rastet e analizuara, 31% u zbuluan se vuanin nga çrregullime të mëdha depresive. Studiuesit theksuan një nivel më të lartë të proteinave reaktive C te pjesëmarrësit me depresion.

Jo pirjes së duhanit dhe mbipeshës

Studimi i Kings College në Londër përjashtoi një lidhje midis përbërësit gjenetik dhe zhvillimit të depresionit. Në vend të kësaj, ne duhet t’i kushtojmë vëmendje stilit të jetesës: sjelljet e pasakta, të tilla si ushqimi i pashëndetshëm dhe pirja e duhanit mund të rrisin gjendjen inflamatore. Ndjekja e një stili jetese të shëndetshëm dhe të ekuilibruar është një mënyrë e mirë për të kontribuar në mirëqenien psikologjike.

Ky studim i ri nuk gjeti një lidhje shkak-pasojë midis inflamacionit dhe depresionit, ai veçoi vetëm një lidhje të mundshme.

Add Your Comment