Përdorimi i kontraceptivëve oralë rrit rrezikun e depresionit

A rrit pilula kontraceptive rrezikun e zhvillimit të depresionit? Rreziku duket se ekziston veçanërisht për gratë e reja: hulumtimi, i publikuar në “JAMA Psychiatry” dhe i kryer nga një grup studiuesish danezë nga Universiteti i Kopenhagenit, në fakt ka nxjerrë në pah se në krahasim me vajzat e moshës 15 deri në 19 vjeç që nuk përdorin kontraceptivët oralë, rreziku i zhvillimit të depresionit është rritur me 80% në mesin e atyre që marrin pilula kontraceptive, dhe se tek vajzat që përdorin pilula që përmbajnë vetëm progestogjen rreziku është edhe më i lartë, rreth 120%.

Gratë nën ekzaminim për 7 vjet

Të dhënat shqetësuese dolën nga studimi danez danez në vazhdim të Regjistrit të Hormoneve të Seksit, i cili përfshin të gjitha gratë që jetojnë në Danimarkë. Linja e re e kërkimit e udhëhequr nga Ojvind Lidegaard studioi vajza dhe gra të moshës 15 deri në 34 vjeç të regjistruara në studim, të monitoruara për shtatë vjet. Sipas Lidegaard “një studim i tillë shterues mbi këtë temë nuk ishte bërë kurrë më parë”.

Ilaçet kundër depresionit

Analiza e të dhënave tregoi se në krahasim me gratë që nuk përdorën kontracepsion hormonal, ato që morën pilulën e kontrollit të lindjes kishin 23% më shumë gjasa që të merrnin për herë të parë një ilaç për depresionin. Veçanërisht, gratë që përdorin pilula vetëm me progestogjen kishin 34% më shumë gjasa të merrnin një recetë për ilaçe kundër depresionit.

Në rast të përdorimit të unazës kontraceptive, rreziku i zhvillimit të depresionit për gratë që e përdorin atë – në krahasim me bashkëmoshatarët që nuk e përdorin – u rrit me 60%.

Add Your Comment