Anoreksia te djemtë e neglizhuar, specialistët ngrenë alarmin

Anoreksia është një sëmundje kryesisht femërore. Por kini kujdes që të mos nënvlerësoni incidencën e saj në rritje tek meshkujt. Ky është alarmi i ngritur nga ekspertët e AME (Shoqata e Endokrinologëve), të cilët nënvizojnë se një burrë për çdo katër gra vuan nga anoreksia.

Nuk është më vetëm një problem femëror

Në rrënjë të shqetësimeve të Ame është mendësia e krijuar rreth anoreksisë vitet e fundit. Në fakt, duke e konsideruar problemin si ekskluziv për gjininë femërore, nuk lejon një qasje korrekte dhe në kohë kur një djalë preket prej saj. Kjo rezulton në diagnoza të vonshme, si dhe frikë dhe siklet tek djemtë. Sidoqoftë, janë vetë mjekët ata që duhet të ndryshojnë qasjen e tyre, duke shmangur nënvlerësimin e rasteve të anoreksisë mashkullore, duke eleminuar edhe paragjykimin më të vogël diagnostikues gjinor.

Qasja ndaj sëmundjes duhet të ndryshohet

Ashtu siç ndodh për vajzat, tek djemtë anoreksia ndodh kryesisht rreth moshës 14-15 vjeçare, por nuk mungojnë rastet e regjistruara edhe nga mosha 8-9 vjeçare. Prandaj është e qartë se sa e rëndësishme është të qëndron ivigjilentë. Siç shpjegon endokrinologia dhe ekspertja në çrregullimet e të ngrënit, Simonetta Marucci, djemtë janë ndërprerë prej vitesh nga studimet mbi këtë temë, me protokolle klinike dhe diagnostikuese të modeluara kryesisht në gjininë femërore.

Gjithnjë e më pak dallime gjinore

Në përgjithësi, shton Marucci, anoreksia te djemtë është shumë e ngjashme me atë të vajzave, edhe pse shpesh, përveç zakoneve të gabuara dhe të dëmshme të të ngrënit, fiksimi me palestrën shfaqet përmes aktivitetit sportiv të detyrueshëm. Në këtë kontekst, është e rëndësishme që mjekët dhe specialistët të fillojnë të njohin simptomat dhe të kuptojnë emocionet e fëmijëve, për t’i ndihmuar më mirë ata në luftën kundër anoreksisë.

Përveç anoreksisë, djemtë nuk duhet të harrohen as për pubertetin e parakohshëm dhe osteoporozën.

Add Your Comment