A është normale që fëmija im dy vjeç ka frikë nga pothuajse gjithçka? Përgjigjja e psikologut

Pyetja: Vajza ime 2-vjeçare ka pasur gjithmonë frikë nga gjëra të tilla si insektet dhe zhurmat e larta, por kohët e fundit ajo filloi të përkeqësohej. Ajo ka frikë nga uji i banjës, dyert e hapura dhe kur unë i heq bluzën dhe e tërheq në kokë. Ajo zgjohet shumicën e netëve dhe bërtet për mamin ose babin dhe nuk mbulohet sepse ka frikë të ketë një batanije. Kur zgjohet duke bërtitur, ajo zakonisht bie përsëri për të fjetur në krahët e mi dhe unë nuk jam në gjendje ta lë në shtrat, sepse zgjohet përsëri duke bërtitur. Ajo është fëmija im i parë dhe duket sikur është një fëmijë krejtësisht normal, por ndonjëherë ajo thjesht fillon të frikësohet nga gjërat dhe unë nuk mund të bëj asgjë për ta qetësuar. A duhet të shqetësohem për të apo nëse kjo është sjellje normale?

Përgjigjja e profesionistit: Zhvillimi i hershëm i një fëmije mund të jetë mjaft konfuz dhe provokues ankthi, veçanërisht pasi ka një sasi dërrmuese këshillash (shpesh kontradiktore) për prindërit.

Është një fazë tipike e zhvillimit për fëmijët e kësaj moshe që të fillojnë të zhvillojnë frikëra. Në fakt është një shenjë se sistemi i tyre neurologjik, i cili i paralajmëron ata për rrezik, po zhvillohet, kështu që është një gjë e mirë. Megjithatë, disa fëmijë që kalojnë këtë fazë zhvillimi do të jenë paksa shumë reaktivë, sikur të kenë një sistem alarmi që është vendosur me shumë ndjeshmëri, në mënyrë që të vazhdojë të fiket kur nuk është e nevojshme.

Është e rëndësishme të ndihmoni vajzën tuaj të zhvillojë tolerancë dhe fleksibilitet në shqetësim për gjërat që ndihen të pakëndshme për të. Një pikënisje për ta bërë këtë do të ishte që ju dhe kujdestarët e tjerë të provoni të modeloni fleksibilitetin dhe tolerancën ndaj shqetësimit në jetën tuaj të përditshme. Kjo është për shkak se prindërit shpesh pa dashje i formësojnë reagimet e fëmijëve të tyre nga mënyra se si ata reagojnë ndaj gjërave shqetësuese. Duke qenë një model i mirë, ju mund ta ndihmoni vajzën tuaj të bëhet më elastike.

Nëse dëshironi ndihmë për ta bërë këtë, merrni parasysh konsultimin me një profesionist të shëndetit mendor. Kur familjet vijnë në zyrat tona me shqetësime të ngjashme, ne i trajnojmë prindërit të përgjigjen në mënyra që rrisin tolerancën e shqetësimit të fëmijës dhe përmirësojnë fleksibilitetin e tyre.

Së fundi, për shkak se vajza juaj është në një moshë vendimtare në zhvillimin e saj, ju rekomandoj që të konsideroni t’i bëni një vlerësim. Rezultatet nga një vlerësim mund të tregojnë se ajo mund të përfitojë nga ky lloj trajnimi i sjelljes ose se mund të ketë gjëra të tjera në zhvillimin e saj. Dhe siç e keni vërejtur tashmë ndërsa e shihni atë të rritet nga 0 në 2, ajo po zhvillohet me një ritëm vërtet të shpejtë, kështu që sa më herët të merrni një vlerësim, aq më mirë.

Add Your Comment