Ushqyerja me gji është e mirë jo vetëm për fëmijën, por edhe për nënën. Në veçanti, ushqyerja me gji sjell përfitime shëndetin e trurit të nënës, duke përfaqësuar një mburojë afatgjatë kundër rënies së aftësive njohëse, sipas një studimi të ri amerikan të kryer nga studiuesit në Universitetin e Kalifornisë në Los Angeles (UCLA) Health.
Përfitimet njohëse pas moshës 50 vjeçare
Hulumtimet e botuara në revistën “Evolution, Medicine and Public Health”, zbuluan se gratë mbi 50 vjeç që kishin ushqyer më parë foshnjat e tyre me gji performuan më mirë në testet njohëse sesa gratë që nuk kishin ushqyer kurrë me gji. Rezultatet, shpjegojnë autorët e studimit, sugjerojnë se ushqyerja me gji mund të ketë përfitime afatgjata në performancën njohëse të grave pas menopauzës.
Truri vital
“Ndërsa disa studime kanë zbuluar se ushqyerja me gji përmirëson shëndetin dhe mirëqenien afatgjatë te foshnjat, hulumtimi ynë është një nga të paktët që ka hetuar efektet afatgjata shëndetësore për gratë që kanë ushqyer me gji. fëmijët e tyre,” tha Molly Fox. një lektor në Departamentin e Antropologjisë dhe Departamentin e Psikiatrisë dhe Shkencave Biobjellore në UCLA, autori kryesor i studimit. “Rezultatet tona, të cilat tregojnë performancë superiore njohëse midis grave mbi 50 vjeç që kanë ushqyer me gji, sugjerojnë se ushqyerja me gji mund të jetë ‘neuroprotektive’ kur nuk jeni më shumë të rinj”.
Jeta dhe shëndeti riprodhues i femrës
Shumë studime tregojnë se faza të ndryshme në historinë e jetës riprodhuese të një gruaje si menstruacionet, shtatzënia, ushqyerja me gji dhe menopauza mund të lidhen me një rrezik më të lartë ose më të ulët të zhvillimit të sëmundjeve të ndryshme, si depresioni ose kanceri i gjirit, por pak studime kanë shqyrtuar ushqyerjen me gji dhe ndikimi i tij në aftësitë njohëse afatgjatë të grave. Dhe, mes atyre që e bënë, dolën rezultate kontradiktore nëse ushqyerja me gji në mesin e grave pas menopauzës mund të lidhet me përmirësimin e performancës njohëse ose, në vend të kësaj, me përkeqësimin e rrezikut të zhvillimit të Alzheimerit.
Sa më gjatë të jetë ushqyerja me gji, aq më të mëdha janë përfitimet
Rezultatet treguan se, krahasuar me gratë që nuk kishin ushqyer me gji, ato që kishin ushqyer kishin rezultate më të mira në të katër testet njohëse të kryera. E gjithë kjo, pavarësisht nëse ato ishin të regjistruar në mesin e depresivëve apo jo-depresivëve. Jo vetëm kaq: rezultatet treguan gjithashtu se sa më shumë të zgjaste ushqyerja me gji, aq më e mirë tregohej performanca njohëse.
Studime të mëtejshme do të duhet të kryhen në grupe më të larmishme grash për të konfirmuar lidhjen midis ushqyerjes me gji dhe performancës njohëse të nënës.