Disgrafia, vështirësitë me shkrimin si tregues i një çrregullimi në të nxënë. Nga Lorela Garuli

Në përputhje me zhvillimin fizik e motor, kognitiv e psikologjik, shkrimi si një veprimtari komplekse psikomotore, normalisht është vështirë të përvetësohet para moshës 4-5 vjeçare. Për këtë arsye dhe vendosja e një diagnoze që lidhet me disgrafinë, nuk mund të bëhet përpara një moshe të caktuar; moshës kur fëmija mëson dhe praktikon shkrimin. Në mënyrë që të mund të përcaktohet…

Learn More

Detajet që nuk duhen neglizhuar në vizatimin e fëmijës, ju tregojnë vështirësitë dhe ankthin që mund të ketë. Nga Lorela Garuli

Fëmijët që vuajnë nga vështirësi të ndryshme emocionale, kanë formën e tyre të të përjetuarit të emocioneve dhe përvojave jetësore. Më poshtë renditen disa prej veçorive që përmbajnë vizatimet e fëmijëve të cilët vuajnë prej neurozave. Elemente që tregojnë ankthin dhe problematika të tjera emocionale tek fëmijët në vizatime: o Në rastet e neurozave obsesiv-kompulsive, mbizotërojnë vizatimet me konture shumë…

Learn More

Detaji i derës dhe dritares në vizatimin e shtëpisë; çfarë shpreh për jetën sociale të fëmijës? Nga Lorela Garuli

Dera Simbolika e derës si pjesë e vizatimit të shtëpisë ka të bëjë me mënyrën sesi vendoset kontakti me realitetin dhe dalja në botën e jashtme. Me anë të derës fëmija lejon të tjerët të hyjnë në botën e tij dhe të komunikojnë me të. Pra, dera përfaqëson “hyrje-daljet” me mjedisin e jashtëm, që në nivel psikologjik përkthehet në raportin…

Learn More

Çfarë mund të kuptohet për raportin e fëmijës me nënën nga mënyra e vizatimit të rrënjëve të pemës? Nga Lorela Garuli

Shkëputur nga libri “Zbulo fëmijën tënd. Interpretimi i vizatimeve të fëmijëve” Të vizatosh pemën, do të thotë të bësh një lloj autoportreti; nis me rrënjët që përfaqësojnë mënyrën sesi i përqasemi mjedisit tonë. 🔹️Rëndësia e vizatimit të rrënjëve qendron me analogjinë që ato kanë me sistemin e mbështetjes dhe atë referues. Më poshtë do të shqyrtohen disa nga mënyrat sesi…

Learn More

Fajësimi dhe përmirësimi i marrëdhënies mësues-nxënës

Nga Majre Levenishti, psikologe shkollore Faji si një emocion sekondar përkufizohet më së shumti si një emocion moral që ndodh kur një person beson ose kupton – saktë ose jo – se ai ka kompromentuar standardet e veta të sjelljes ose ka shkelur standardet morale universale dhe mban përgjegjësi të konsiderueshme për atë shkelje. Faji është i lidhur ngushtë me konceptin e pendimit, keqardhjes dhe…

Learn More

Ankthi në fëmijëri, llojet më të shpeshtë përgjatë rritjes. Nga Lorela Garuli

Pjesa më e madhe e fëmijëve përjetojnë ankth të mirëfilltë apo caste ankthi në periudha të caktuara të fëmijërisë. Disa nga frikërat më të zakonshme të të sapolindurve dhe fëmijëve deri 2 vjec kanë të bëjnë me frikën nga ndarja, nga zhurmat e tingujt e fortë, njerëzit e huaj e të panjohur. Nga mosha 2 deri në 4 mund të…

Learn More

Ankthi në fëmijëri, llojet më të shpeshtë përgjatë rritjes. Nga Lorela Garuli

Pjesa më e madhe e fëmijëve përjetojnë ankth të mirëfilltë apo caste ankthi në periudha të caktuara të fëmijërisë. Disa nga frikërat më të zakonshme të të sapolindurve dhe fëmijëve deri 2 vjec kanë të bëjnë me frikën nga ndarja, nga zhurmat e tingujt e fortë, njerëzit e huaj e të panjohur. Nga mosha 2 deri në 4 mund të…

Learn More

Si të mësojmë fëmijët me Çrregullime të Spektrit të Autizmit të lexojnë? 7 orientime për prindërit. Nga Mariglena Muçi

Leximi është një proces shumë i gjerë që përfshin disa fusha si: alfabeti, fonia, njohja e fjalëve, drejtshkrimi, ndërgjegjësimi fonetik, të kuptuarit, fjalori, rrjedhshmëria etj. E si i tillë ai bëhet një proces i gjerë të mësuari. Fëmijët me çrregullime të spektrit të autizmit shfaqin vështirësi kur bëhet fjalë për të mësuarit, e sindomos leximin. Vështirësia nuk qëndron në vetë…

Learn More

Si të festojmë festën e 7 Marsit me fëmijët me aftësi ndryshe në klasë?

Nga Mariglena Muci Tregojuni nxënësve tuaj se çfarë është festa e 7 Marsit Festa e 7 Marsit është një festë e veçantë për të kujtuar dhe nderuar mësuesit. Që nga hapja e shkollës së parë shqipe e deri në ditët e sotme, qëllimi i saj është falenderimi dhe kujtimi i mësuesve dhe edukatorëve për punën e tyre të palodhur. Për…

Learn More

Teknika Fototerapie që na ndihmojnë konkretisht, nga albumet familjare tek selfie. Nga Lorela Garuli

Imazhet e përdorura nga teknika të fototerapisë janë të llojeve të ndryshme. Së pari, individit i kërkohet të tregojë fotot që janë pjesë e përzgjedhjes së tij personale. Pothuajse të gjithë kemi albume familjare ose koleksione të vogla imazhesh fotografike, nga fotot e klasës deri te kujtimet e udhëtimeve, etj. Përballë këtyre pamjeve na kërkohet normalisht të përshkruajmë rastin, të…

Learn More