Detajet që nuk duhen neglizhuar në vizatimin e fëmijës, ju tregojnë vështirësitë dhe ankthin që mund të ketë. Nga Lorela Garuli

Fëmijët që vuajnë nga vështirësi të ndryshme emocionale, kanë formën e tyre të të përjetuarit të emocioneve dhe përvojave jetësore. Më poshtë renditen disa prej veçorive që përmbajnë vizatimet e fëmijëve të cilët vuajnë prej neurozave. Elemente që tregojnë ankthin dhe problematika të tjera emocionale tek fëmijët në vizatime: o Në rastet e neurozave obsesiv-kompulsive, mbizotërojnë vizatimet me konture shumë…

Learn More

Ankthi në fëmijëri, llojet më të shpeshtë përgjatë rritjes. Nga Lorela Garuli

Pjesa më e madhe e fëmijëve përjetojnë ankth të mirëfilltë apo caste ankthi në periudha të caktuara të fëmijërisë. Disa nga frikërat më të zakonshme të të sapolindurve dhe fëmijëve deri 2 vjec kanë të bëjnë me frikën nga ndarja, nga zhurmat e tingujt e fortë, njerëzit e huaj e të panjohur. Nga mosha 2 deri në 4 mund të…

Learn More

Si të festojmë festën e 7 Marsit me fëmijët me aftësi ndryshe në klasë?

Nga Mariglena Muci Tregojuni nxënësve tuaj se çfarë është festa e 7 Marsit Festa e 7 Marsit është një festë e veçantë për të kujtuar dhe nderuar mësuesit. Që nga hapja e shkollës së parë shqipe e deri në ditët e sotme, qëllimi i saj është falenderimi dhe kujtimi i mësuesve dhe edukatorëve për punën e tyre të palodhur. Për…

Learn More

Teknika Fototerapie që na ndihmojnë konkretisht, nga albumet familjare tek selfie. Nga Lorela Garuli

Imazhet e përdorura nga teknika të fototerapisë janë të llojeve të ndryshme. Së pari, individit i kërkohet të tregojë fotot që janë pjesë e përzgjedhjes së tij personale. Pothuajse të gjithë kemi albume familjare ose koleksione të vogla imazhesh fotografike, nga fotot e klasës deri te kujtimet e udhëtimeve, etj. Përballë këtyre pamjeve na kërkohet normalisht të përshkruajmë rastin, të…

Learn More

Vizatimi i njeriut nën shi, testi që zbulon si e përjeton dhe përballon stresin fëmija. Interpretime konkrete, Nga Lorela Garuli

Ky test projektiv është një formë interesante e testit të vizatimit të figurës njerëzore, por në këtë rast është me specifik dhe konkret sepse përpiqet të zbulojë sistemin e brendshëm të mbrojtjeve që fëmija përdor. Qëllimi i këtij testi është njohja me mekanizmat mbrojtës, me rezistencat dhe me sistemin e sjelljeve përshtatëse që fëmija aktivizon në një çast vështirësie të…

Learn More

Si të aktivizoni fëmijët me aftësi ndryshe gjatë pushimeve të dimrit? 11 aktivitete orientuese për prindërit

  Nga Mariglena Muci, pedagogji e specializuar Pushimet e dimrit (të Krishtlindjeve dhe Vitit të ri) janë më të preferuarat për fëmijët. Përveçse zgjedhin të pushojnë, ata gjithashtu përgatiten për festat, të cilat i presin me shumë dashuri. Po kështu edhe fëmijët me aftësi ndryshe i pëlqejnë shumë këto festa. Por qëndrimi gjatë në shtëpi dhe shkëputja nga rutina e…

Learn More

“Fëmija im kupton por nuk flet” Çfarë duhet pasur kujdes? Nga Igresa Duka, logopede

Kjo është një fjali që kam dëgjuar shpesh nga prindërit që e sollën fëmijën e tyre për një vlerësim të të folurit dhe gjuhës. Ndërsa në shumicën e rasteve kjo ishte e vërtetë (fëmija e kuptonte në një nivel të përshtatshëm për moshën), kishte disa fëmijë që në fakt nuk e kuptonin se çfarë duhet të kishin. Ka fëmijë që janë të vërtetë…

Learn More

“Fëmija im kupton por nuk flet” Nga Igresa Duka, logopede

Kjo është një fjali që kam dëgjuar shpesh nga prindërit që e sollën fëmijën e tyre për një vlerësim të të folurit dhe gjuhës. Ndërsa në shumicën e rasteve kjo ishte e vërtetë (fëmija e kuptonte në një nivel të përshtatshëm për moshën), kishte disa fëmijë që në fakt nuk e kuptonin se çfarë duhet të kishin. Ka fëmijë që janë të vërtetë…

Learn More

“Gjurmë tingujsh”, teknika e muzikoterapisë që zbulon emocionet përmes tingullit. Nga Lorela Garuli dhe Franc Koruni

Fokus i kësaj teknike ndërlidh dëgjimin e brendshëm, emocionalitetin dhe të shprehurit konkret të materializuar. Materialet që nevojiten janë instrumente të ndryshëm (qoftë edhe të improvizuar), regjistrues, fletë ku janë të shkruara emocione apo gjendje të ndryshme. Teknika mund të zhvillohet me fëmijë, adoleshentë ose të rritur, në mënyrë individuale ose në grup. Paraprakisht, terapisti ka disa karta emocionale, me…

Learn More

Çfarë është hiperprindërimi; kur kujdesi i tepërt dëmton? Nga Lorela Garuli

Eshte fjala per nje stil prinderimi qe karakterizohet nga kujdesi, meraku dhe kontrolli i tepert nga nena apo babai drejt femijeve. Pasoja kryesore negative e ketij stili edukimi dhe prinderimi eshte pengesa qe krijon ne zhvillimin e autonomise, pavaresise, vetefunksionimit qe jane aspekte aq te rendesishme per mirerritjen e femijes. 〰️〰️〰️ Ka disa lloje prinderish “hiperprinderues”, te cilet renditen me…

Learn More