Stresi dhe ankthi i vazhdueshëm në adoleshencë rrisin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare

Kur ankthi në adoleshencë si dhe depresioni bëhen një gjendje e qëndrueshme, rreziku i sulmit në zemër në moshën madhore bëhet më i lartë. Hulumtimi nga Shoqata Evropiane e Kardiologjisë Ndryshimet e papritura të humorit, momentet e depresionit, ankthi i fortë janë fenomene të zakonshme në adoleshencë, megjithatë kur bëhen shumë të shpeshta ato mund të kenë pasoja në shëndet,…

Learn More

Adoleshentët me epilepsi më të prirur të vuajnë nga depresioni

Epilepsia ka një ndikim në jetën e përditshme dhe sjell një jetë emocionale dhe shoqërore që shpesh është shumë e vështirë. Nga adoleshentët e prekur, gati 20% kanë simptoma depresive. Te adoleshentët, prania e një sëmundjeje kronike siç është epilepsia ka një ndikim të madh në jetë dhe prek një nga fazat më delikate në kalimin nga fëmijëria në moshën…

Learn More

Si mund t’ja komunikojmë divorcin fëmijëve “pa dhimbje”?

Në moshën shkollore, fëmijët e kuptojnë shumë mirë se cfarë po ndodh në familjen e tyre. Edhe në rastin më të mirë kur është fjala për një divorc i cili po vjen si rrjedhojë e një vendimi të përbashkët, familja ka për detyrë të kujdeset që ky ndryshim të mos jetë traumatik për fëmijën Megjithatë, kjo i duhet shpjeguar me qetësi…

Learn More

Shëndeti në adoleshencë; rreziqet dhe parandalimi. Nga Babeta Rexhepi

  ADOLESHENCA DHE RISQET SHËNDETËSORE TË SAJ Ndërsa një individ shndërrohet nga një fëmijë në një të rritur në periudhën e njohur si adoleshencë, ata përjetojnë ndryshime të mëdha fizike, neurologjike dhe psikologjike. Fushat e ndryshme të zhvillimit (fizik, neurologjik, emocional dhe shoqëror) ndërveprojnë ngushtë me njëri-tjetrin dhe një ndryshim fizik mund të shkaktojë një përgjigje emocionale pozitive ose negative tek…

Learn More