Format dhe faktorët e agresivitetit

Në kuptimin psikologjik, termi agresivitet i referohet një sërë sjelljesh që mund të rezultojnë si dëmr fizike dhe psikologjike për veten, të tjerët ose për objektet që na rrethojnë. Kjo mund të jetë shenjë e një çrregullimi të shëndetit mendor, një çrregullim i përdorimit të substancave ose një çrregullim mjekësor. Format e ndryshme të agresivitetit Agresiviteti mund të marrë forma…

Learn More

“Squid Game”, Lorela Garuli: Nxit dehumanizimin, dhuna “përqafohet” dhe imitohet shumë lehtë nga fëmijët

Po t’i bëhet një analizë jo shumë e thellë, por qoftë edhe sipërfaqësore psikologjike dhe sociale, pikërisht synohet që të vihen në pah, është pasqyrimi i kësaj lloj konkurence që ne jetojmë, i dehumanizimit, i faktit që qëllimi justifikon mjetin, i faktit që ka një dilemë morale. Në episodin e fundit, loja mes dy personazheve që kishin qenë shokë të…

Learn More

Pse fëmijët shfaqin agresivitet dhe si mund të ndihmohen të përballojnë emocionet e tyre? Nga Sidorela Karaj, psikologe

Agresioni përfshin një tërësi përvojash të brendshme psikologjike në të cilat fëmija i transferon së jashtmi në sjellje të dhunshme. Duke qenë se fëmijët kanë mungesë në të shprehur, apo fjalor të kufizuar kjo gjendje shkakton agresion, duke forcuar sjelljen negative. Agresioni është një mënyrë e të shprehurit, ku fëmijët e përdorin  për shkak se ata nuk kanë aftësi të…

Learn More