Koronavirus dhe fëmijët; përgjigjet e pyetjeve më të shpeshta

Nga Jona Sali, farmaciste Koronaviruset (CoV) bëjnë pjesë në një familje të madhe virusesh që mund të shkaktojnë sëmundje të ndryshme si te njerëzit dhe te kafshët. Te njerëzit mund të shkaktojë ftohje të lehtë, ndonjëherë dhe me simptoma të ngjashme me gripin e zakonshëm por  mund të kalojë dhe në sëmundje më të rënda si Sindromi Respirator i Lindjes…

Learn More

Karantina, Ekonomia dhe Lufta ndaj Koronavirusit. Nga Rigels Lenja, studiues

Corona-Virus ka futur në kolaps total mbarë rendin botëror. Më shumë ngjan si një nga ato filmat e Hollywood. Dy janë viktimat më të mëdha nga ky virus. Shifrat tregojnë se pothuajse 90% e viktimave, janë mosha e tretë apo persona me sëmundje kronike. Viktima e dytë e kësaj krize është Ekonomia. Nëse qeveria shqiptare nuk mund të bëjë asgjë…

Learn More

Si ndikon karantinimi në marrëdhënie me partnerin? Këshilla për të menaxhuar tranzicionin në ҫift. Nga Eduart Tafa, psikolog

Me përhapjen e koronavirusit (COVID-19), pjesa më e madhe e  njerëzve ka qenë në  izolim në shtëpi, gjë që për shumë çifte do të thotë të kaloni shumë më tepër kohë së bashku. Mund të ketë shumë përfitime për këtë, megjithatë mund të ketë disa sfida pasi çiftet shikojnë edhe ndryshimet në marrëdhëniet e tyre. Marrëdhëniet që ne formojmë me…

Learn More

COVID 19 dhe ekuilibrat psikologjikë që “lëvizin”; analizë nga Sonila Luzi dhe Milita Tupi, psikologe shkollore.

Ditët e fundit ne kemi qenë të gjithë dëshmitarë të një ndryshimi rrënjësor të perspektivës që papritmas dhe papritur përfshiu të gjithë në të njëjtën kohë. Ditët e fundit kemi parë paraqitjen e pashmangshme të Coronavirus në cdo cep te shoqërisë, duke lënë të shfaqen shumë sfida në përballjen me ndryshimet e vështira në zakonet e përditshme, por edhe në shumë…

Learn More

Koronavirus dhe rutina e re: si të riorganizojmë kohën me fëmijët në shtëpi? 7 Orientime praktike

E përditshmja e kujtdo është lëkundur praktikisht dhe emocionalisht nga prishja e rutinës. Në këtë shkrim do të përpiqemi të japim disa orientime sesi të riorganizojmë ditën e fëmijëve dhe të strukturojmë kohën me ta me oraret e reja. Nuk shkojnë më në kopësht e në shkollë, koha dhe dita e tyre ka marrë një kuptim të ri. Duke qenë…

Learn More