Sa fjalë duhet të thotë një fëmijë 2-vjeçar? Ja disa ide se cilat mund të jenë 50 fjalët e para të fëmijës tuaj. Nga Ertiola Lugji, logopede

Dëshironi të matni aftësitë leksikore të fëmijës tuaj?

Interesoheni për të zgjeruar fjalorin e të voglit tuaj?

Apo doni të merrni një informacion rreth fjalëve të para, që duhet të ketë vogëlushi juaj?

Në këtë postim, mund të shikoni një listë të 50 fjalëve të para, që përdorin në përditshmërinë e tyre fëmijët që sapo kanë filluar të shprehen. Nuk duhet të shqetësoheni nëse fëmija juaj nuk përmban të njëjtat fjalë si në këtë artikull, pasi kjo varet nga ambjenti rrethues, kontakti me familjarët dhe të tjerët, stimuluesit e ndryshëm, konteksti psiko-social, etj.

 

Duhet të dini se lejohen toleranca në keqartikulim gjatë viteve të para të jetës, madje ato janë krejt normale dhe të natyrshme. Më e rëndësishmja është që fëmija juaj duhet të ketë të paktën 50 fjalë deri në moshën 18 muajshe, me një tolerancë prej 3-4 muajsh vonesë. Nëse i vogli juaj nuk ka arritur të prodhojë fjalë deri në 21-22 muajsh, ky duhet të jetë momenti që t’i drejtoheni pediatrit të fëmijës, një logopedi ose neuropediatrit.

 

Le t’u hedhim një sy fjalëve të para (shënim: këto janë fjalët më shpeshtësinë më të lartë të përdorimit nga pjesa më e madhe e fëmijëve):

 

 1. Mami
 2. Babi
 3. Ha
 4. Pi
 5. Po
 6. Jo
 7. Hap
 8. Mbyll
 9. Ec
 10. Vrapoj
 11. Luaj
 12. Hidhem
 13. Prapë
 14. Bebi
 15. Lopa
 16. Peshku
 17. Pata
 18. Macja
 19. Qeni
 20. Qumështi
 21. Biskota
 22. Uji
 23. Luga
 24. Pjata
 25. Molla
 26. Banane
 27. Libri
 28. Topi
 29. Flluska
 30. Pema
 31. Dielli
 32. Këpuca
 33. Nxehtë
 34. Ftohtë
 35. Brenda
 36. Jashtë
 37. Lart
 38. Poshtë
 39. Të lutem!
 40. Faleminderit!
 41. Unë
 42. Ti
 43. Çkemi!
 44. Paçim!
 45. I madh
 46. I vogël
 47. Makina
 48. Krevati
 49. Syri
 50. Goja

 

Add Your Comment