Dashuria dhe personaliteti pasiv-agresiv; si të veprojmë kur partneri shfaq këtë lloj sjellje? Nga Eduart Tafa, psikolog

Mënyra sesi ju dhe partneri juaj trajtoni zemërimin dhe konfliktin luan një rol kryesor në suksesin e marrëdhënies tuaj. Lidhja e shpërblimit është e papajtueshme me ndjenjat e shtypura dhe komunikimin e kufizuar.

Kur personi që e doni është pasiv-agresiv, ndershmëria emocionale dhe dialogu i hapur janë të vështira. Agresiviteti pasiv mund të jetë një lojë e vështirë për të luajtur si partner, madje edhe për individin më të shëndetshëm emocionalisht dhe të qëndrueshëm. Loja është e fitueshme, megjithëse, nëse përdorni strategji që synojnë të zvogëlojnë sjelljen pasiv-agresive të partnerit tuaj. Njerëzit pasivë agresivë shpesh largohen kaq shumë nga emocionet e tyre, ata nuk e njohin zemërimin kur e ndjejnë atë, edhe kur trupi i tyre u dërgon sinjale se janë të mërzitur. Duke mësuar të njohni disa shenja të gjuhës së trupit, ju mund të jeni në gjendje ta ndihmoni partnerin tuaj të identifikojë ndjenjat e tij / saj dhe të ekzaminojë burimet e tyre.

Agresiviteti pasiv shpesh shprehet përmes ngurtësisë. Nëse përpiqeni të përqafoni partnerin tuaj dhe trupi i tij / saj duket se reziston dhe është i pakëndshëm nga kontakti, ata mund të jenë të zemëruar. Nëse mund t’i vini re këto shenja të trupit, dhe trupi juaj po ju thotë se diçka nuk është në rregull, mund të jetë e dobishme të përpiqeni të hapni një diskutim. Si rregull, sidoqoftë, përshkruani vetëm gjërat nga këndvështrimi juaj. Mos harroni, ju doni një bisedë, jo një konfrontim, kështu që prisni derisa të jeni në një vend të rehatshëm për të folur.  Partneri juaj pasiv-agresiv mund të ketë vështirësi në përcaktimin e kufijve të tij ose të saj, kështu që ju do të duhet të jeni të vendosur në zbatimin tuaj. Nëse sjellja e partnerit tuaj ka arritur në një pikë ku e gjeni veten vazhdimisht duke pyetur nëse do të qëndroni në marrëdhënie, por akoma nuk jeni gati për të hequr dorë, është koha për të vendosur kufij të qartë. Nëse do të vendosni kufij të qartë me partnerin tuaj, duhet të jeni të gatshëm t’i zbatoni ato. Për shembull, nëse jeni zhvendosur me partnerin tuaj gjashtë muaj më parë dhe ata ende nuk kanë bërë vend për sendet tuaja në garderobe, megjithëse i keni bërë kërkesat e përsëritura, duhet të vendosni një kufi të qartë: Unë kam nevojë që ju të pastroni gjysmën e dollapit kështu që unë të kem një vend për të vënë gjërat e mia. Unë do të doja që gjërat e mia të paketohen deri të hënën; përndryshe unë po lëviz jashtë.

Ndërsa një qasje e rastit pasiv-agresiv ndaj problemeve të jetës nuk është e pazakontë, manipulimi dhe komunikimi indirekt janë një mënyrë e jetës për disa njerëz. Njerëzit pasivë agresivë shpesh shkojnë të paditur në zyra dhe në qarqet e tyre sociale – të paktën fillimisht – sepse maskojnë armiqësinë e tyre të fortë me një sjellje të këndshme.

Add Your Comment