“Sindroma Couvade”; përjetimi mashkullor i shtatzanisë. Nga Eduart Tafa, psikolog

Sindroma Couvade njihet gjithashtu si shtatzëni ‘‘simpatike’’ . Vjen nga fjala franceze ‘couvee’ që do të thotë “të krijosh burim të besuar” ose “të çelësh” dhe u vu re për herë të parë nga antropologu Edward Burnett Tylor në 1865. Me fjalë të tjera, ka ekzistuar për mjaft kohë. Sindroma Couvade nuk është një sindrome e njohur. Si i tillë, është e paqartë nëse simptomat fizike të ndjera nuk janë thjesht të ndikuara psikologjikisht ose simptoma fizike të ndershme nga bashkeshorti. Ajo që dimë është se sindroma Couvade është një formë e ndjeshmërisë ekstreme mashkullore për shtatzëninë dhe është e zakonshme në të gjithë botën. Ajo që duket saktësisht, duket se varet shumë nga gjeografia dhe kultura. Tylor vëzhgonte burrat në bashkësitë primitive pasi ata imitonin dhimbjen e partneres së tyre gjatë lindjes apo edhe gjidhënies pas lindjes. Më shumë hulumtime zbuluan se burrat do të kishin simptoma të ngjashme me shtatzëninë gjatë gjithë shtatëzënësisë së partnerëve të tyre. Tylor i atribuoi këto simptoma ndjeshmërisë ose dhembshurisë, e cila është “përgjigje fizike e burimit të besuar ndaj shqetësimit të partneres”. Kur partneri juaj ka sindromën Couvade, ata mund të mos e dinë nëse simptomat që po përjetojnë janë psikosomatike apo jo. Ata mund të kërkojnë ndihmë mjekësore, vetëm për të dëgjuar dhe siguruar se asgjë nuk është me të vërtetë “e gabuar” me ta, qe ato me te vertet kane dhimbje fizike duke shtuar më shumë stres në një situatë tashmë stresuese. Sindroma Couvade nuk është një sëmundje zyrtare ose gjendje patologjike, dhe nuk do ta shihni sindromën Couvade në faqet e Manualit Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore (DSM-5), pavarësisht hulumtimeve që sugjerojnë se është një fenomen relativisht i zakonshëm.

Çfare e shkakton “Sindroma Couvade”
Një numër teorish përpiqen të shpjegojnë se si zhvillohet sindroma Couvade. Një ose më shumë nga këta faktorë mund të kontribuojnë në shfaqjen e sindromës Couvade, megjithëse ekspertët mjekësorë ende nuk e dinë pse disa burra zhvillojnë këtë gjendje.
Ndjenjat e lidhjes dhe empatia: Burrat që janë më të përfshirë me shtatzëninë e një partneri dhe kanë më shumë përfshirje fetale (duke dëgjuar rrahjet e zemrës, duke ndjerë lëvizjen etj.) Mund të kenë më shumë gjasa të përjetojnë simptoma të shtatzënisë. Pjesëmarrja në ngjarje të lidhura me shtatzëninë dhe përfshirja në përgatitjet e lindjes mund të bëjë që disa burra të ndihen më afër fëmijës së tyre të palindur dhe të identifikohen më fort me rolin e babait. Kjo mund të çojë në simptoma të shtatzënisë simpati, sipas disa ekspertëve.

Shkaqet psikosociale: Disa mjekë besojnë se sindroma Couvade lidhet me gjendjen psikologjike. Shpjegimet e zakonshme për simptomat përfshijnë:
• Zilia për aftësinë e një partneri për të mbetur shtatzënë dhe për të lindur
• Fajtor për të mbetur shtatzënë partneri i tyre
• Një ndjenjë e rivalitetit në lidhje me rolin e prindërimit
• Sidoqoftë, këto janë vetëm teori të mundshme dhe asnjë nuk është provuar përmes hulumtimeve.
Simptomat e “sindromës Couvade”
Ekziston një gamë e tërë e simptomave që njerëzit mund të përjetojnë me sindromën Couvade. Ajo që një person mund të përjetojë mund të jetë krejtësisht e ndryshme nga ajo që një person tjetër mund të përjetojë ashtu si simptomat aktuale të shtatzënisë. Simptomat mund të ndahen në varësi të natyrës psikologjike apo fizike. Dhe është e rëndësishme të theksohet se ka një ndryshim kryesor midis sindromës Couvade dhe mashtrimeve të shtatzënisë. Me Couvade, një person mund të ndiejë simptoma të shtatzënisë por nuk do të besojë se janë me të vërtetë shtatzënë.
Simptomat psikologjike mund të përfshijnë:
• ankth
• depresioni
• probleme me gjumin
• shqetësim
• dëshira e zvogëluar për seks / ndryshime të tjera në epsh
• Luhatje Humori
• Pagjumesi
Simptomat fizike mund të përfshijnë:
• të përzier, të vjella dhe urth
• dhimbje ose fryrje në bark
• ndryshimet në oreks, shtim ne peshe ose renie ne peshe
• ngërçet e këmbëve, dhimbje shpine
• acarim gjenital ose urinar
• Dhimbjet e këmbëve, Dhimbje kyceve te duarve.

Trajtimi. A ka nevoje?
Për fat të mirë, simptomat e sindromës couvade do të zhduken në fund të shtatzënisë se gruas krejt natyrshem apo direkt pas lindjes. Sidoqoftë, mund të ketë mënyra për t’i lehtësuar ato gjatë shtatzënisë së partnerit tuaj. Biseda me partnerin tuaj për frikën dhe ankthet tuaja për të pasur fëmijë mund të ndihmojë, si dhe të përfshiheni në shtatzëni. Në raste më të rënda, mund të përfitoni nga këshillimi me nje psikolog sepse është e rëndësishme të ndërmerren hapa edhe për të menaxhuar stresin.

Add Your Comment