Cilat janë elementet e inteligjencës emocionale dhe si na vjen në ndihmë për të patur marrëdhënie të shëndetshme? Nga Eduart Tafa, psikolog

Inteligjenca emocionale (e njohur ndryshe si shënjues emocional ose EQ) është aftësia për të kuptuar, përdorur dhe menaxhuar emocionet tuaja në mënyra pozitive për të lehtësuar stresin, për të komunikuar në mënyrë efektive, për të bashkuar me të tjerët, për të kapërcyer sfidat dhe për të shlyer konfliktin. Inteligjenca emocionale ju ndihmon të ndërtoni marrëdhënie më të forta, të keni sukses në shkollë dhe punë dhe të arrini qëllimet tuaja në karrierë dhe personale. Mund t’ju ndihmojë gjithashtu të lidheni me ndjenjat tuaja, ta shndërroni qëllimin në veprim dhe të merrni vendime të informuara për ato që kanë më shumë rëndësi për ju. Inteligjenca emocionale eshte shume rëndësishme sepse nuk janë njerëzit më të zgjuar ata që janë më të suksesshmit ose më të përmbushurit në jetë. Ju me siguri njihni njerëz që janë akademikë të shkëlqyeshëm dhe që janë shoqërisht të pa aftë dhe të pasuksesshëm në punë ose në marrëdhëniet e tyre personale. Aftësia intelektuale ose treguesi juaj i inteligjencës (IQ) nuk është i mjaftueshëm vetëm për të arritur sukses në jetë. Po, Inteligjenca (IQ) juaj mund t’ju ndihmojë të futeni në kolegj, por është Inteligjenca emocionale e (EQ) juaj që do t’ju ndihmojë të menaxhoni stresin dhe emocionet kur përballeni me provimet tuaja përfundimtare.

IQ dhe EQ ekzistojnë në të njëjtën kohë dhe janë më të efektshmit kur ndërtohen nga njëri-tjetri. Inteligjenca emocionale mund të na çojë në rrugën drejt një jete të përmbushur dhe të lumtur duke siguruar një kornizë përmes së cilës të aplikoni standardet e inteligjencës në përgjigjet emocionale dhe të kuptoni që këto përgjigje mund të jenë logjikisht të qëndrueshme ose në kundërshtim me besimet e veçanta rreth emocionit.

Vlera dhe përfitimet e inteligjencës emocionale janë të mëdha për sa i përket suksesit personal dhe profesional. Eshtë një kompetencë thelbësore në shumë profesione, mund të mbështesë përparimin drejt suksesit akademik dhe profesional, të përmirësojë marrëdhëniet dhe të te forcojë aftësitë e komunikimit.

Dallimi midis inteligjences Emocionale dhe Inteligjences Racionale
Dallimi i ketyre dy inteligjencave eshte me ndarjen popullore midis “Zemres” dhe “Mendjes”. Me plot bindje ne kemi dy mendje sepse me njeren mendojme dhe me tjetren ndjejme. Keto dy rruge nderthuren me njera tjetren dhe ndertojne jeten tone mendore. Kur ne jemi te bindur ne dicka me zemer, kjo lloj bindjeje eshte shume me e thelle dhe u jep nje siguri me te plote te menduarit. Sa me te forta te jene ndjenjat aq me shume dominon mendja emocionale dhe aq me shume del jashte loje mendja racionale. Keto dy mendje, Emocionalja dhe Racionalja veprojne ne nje harmoni te ngushte me njera tjetren per ten a udhehequr ne rrugetimin tone te jetes sepse ne shumicen e rastese te dyja keto “mendje” jane te koordinuara me njera tjetren dhe marrja e vendimeve eshte me e persosur.

Inteligjenca emocionale zakonisht përcaktohet nga disa atribute:
Vetë-Rregullimi – Ju jeni në gjendje të kontrolloni ndjenjat dhe sjelljet impulsive, të rregulloni emocionet tuaja në mënyra të shëndetshme, të merrni iniciativë, të ndiqni angazhime dhe të përshtateni me rrethanat që ndryshojnë. Ju njihni emocionet tuaja dhe si ato ndikojnë në mendimet dhe sjelljen tuaj. Ju i dini pikat tuaja të forta dhe të dobëta dhe keni vetëbesim.
Menaxhimi i marrëdhënieve – Ju dini si të zhvilloni dhe mbani marrëdhënie të mira, të komunikoni qartë, frymëzoni dhe ndikoni të tjerët, të punoni mirë në një ekip dhe të menaxhoni konfliktin. të menaxhuar emocionet e të tjerëve përmes të kuptuarit emocional dhe duke e përdorur këtë për të krijuar raport dhe për t’u lidhur me njerëzit përmes aftësive të tilla si dëgjimi aktiv, komunikimi verbal dhe joverbal
Motivimi: aftësia për tu vetë-motivuar, me përqendrim në arritjen e vetë-kënaqësisë së brendshme ose vetjake në krahasim me lavdërimet ose shpërblimet e jashtme. Individët të cilët janë në gjendje të motivojnë veten në këtë mënyrë kanë një prirje të jenë më të përkushtuar dhe të përqendruar në qëllime.
Empatia: aftësia për të njohur dhe kuptuar se si ndihen të tjerët dhe i konsiderojnë ato ndjenja përpara se të përgjigjen në situata sociale. Empatia gjithashtu lejon një individ të kuptojë dinamikën që ndikojnë në marrëdhëniet, si personale, ashtu edhe në vendin e punës.

Add Your Comment