“Kura” e kopshtarisë funksionon kundër ankthit dhe depresionit

Ka shumë studime që dëshmojnë se si kopshtaria mund të jetë një ndihmë konkrete për ruajtjen e shëndetit mendor. Kujdesi për një bimë, ujitja e saj, ndjekja e rritjes së saj ndihmon në një mënyrë të veçantë njerëzit që vuajnë nga depresioni, ankthi dhe vetmia.

Eksperimenti në Britaninë e Madhe

Në këtë drejtim, në Angli, konkretisht në Cornbrook Medical Practice në Mançester, ka nisur një eksperiment që planifikon të përdorë kopshtarinë si një alternativë ndaj ilaçeve. Bima mund të konsiderohet, në fakt, një mjet i çmuar për t’u rikthyer për t’u angazhuar dhe ndarë shoqërinë tek njerëzit që për arsye të ndryshme e gjejnë veten duke jetuar në një gjendje psikologjike vështirësie dhe izolimi.

Dy orë në javë

Gjatë eksperimentit, mjekët mundën të vinin në dukje se përkushtimi ndaj kopshtarisë është relaksues dhe kundër ankthit: dy orë në javë janë të mjaftueshme për të ngritur humorin dhe për të marrë përfitime konkrete emocionale, mendore dhe madje fizike. Supozimi nga i cili filluan mjekët është se shumica e asaj që i bën njerëzit të lumtur dhe të ndihen mirë nuk lidhet me mjekimin: kjo është arsyeja pse kopshtaria mund të jetë një mënyrë efektive për të lehtësuar ankthin dhe tensionin dhe për të minimizuar stresin që shkakton dëme në trup dhe mendje. Për më tepër, diskursi nuk vlen vetëm për ata që janë të sëmurë, por edhe për ata që duan të ruajnë mirëqenien.

Që në vitin 1600

Në fund të fundit, lidhja midis kopshtarisë dhe shëndetit është histori e lashtë, nëse marrim parasysh se qysh në vitin 1600 në Angli pacientëve më të varfër iu ofrua të paguanin shtratin në spital duke punuar në kopshtin e perimeve pranë strukturës: kështu ishte e mundur që mjekët të vinin re se duke frekuentuar zonat e gjelbra dhe duke ushtruar kopshtari, pacientët shëroheshin më shpejt. Kështu, kujdesi për bimët dhe lulet duket se është zgjidhja e shumë sëmundjeve të shekullit tonë, stresit dhe ankthit.

Pse bën mirë?

Në fakt, përkushtimi ndaj kopshtarisë i afron njerëzit me një mënyrë jetese më të ngadaltë dhe më të relaksuar deri në atë pikë sa, ashtu si gjatë meditimit, ata nuk e vënë re kohën që kalon dhe e shkëputin kokën nga vorbulla e mendimeve të përditshme që shtypin. Nuk duhet harruar se kopshtaria nënkupton edhe studimin, zgjidhjen e problemeve, vigjilencën e shqisave, të gjithë elementë shumë të dobishëm për të mbajtur trurin në formë dhe për të shmangur sëmundje të rënda si demenca senile dhe Alzheimer.

Add Your Comment