Sa duhet për t’u ndjerë të lumtur?

Nga Eduart Tafa, psikolog 

Sa është e mjaftueshme për t’u ndjerë të lumtur?
Një mënyrë për t’u ndjerë më te lumtur dhe më e përmbushur është të kërkoni një ekuilibër më të madh të jetës, duke pranuar se lumturia nuk është diku atje, por përkundrazi është e mundur të jeni të lumtur pikërisht këtu dhe tani. Atëherë, çfarë mjafton, për t’u ndjerë të lumtur?
Sipas autorit pionier Geneen “Mjaft nuk është një sasi… Është një lidhje me atë që ju tashmë keni. Trajtojeni veten sikur tashmë të jeni të mjaftueshëm. Ecni sikur jeni mjaft. Shikoni, dëgjoni sikur jeni mjaft. Sepse është e vërtetë. Njohja e mjaftueshmërisë mund të mos vijë natyrshëm për shumë prej nesh. Ne mund të mësojmë të kuptojmë se mund të jemi mirë të mos bëjmë diçka, të mos fitojmë diçka, të mos kontrollojmë diçka.

Për shumë prej nesh, mund të ndihet sikur lumturia është afër, vetëm nëse mund të marrim pak më shumë ose të bëjmë pak më shumë. Po sikur t’i tregoni vetes se jeni mjaft dhe keni mjaft tani? Se jeni mjaft fizikisht, emocionalisht, shpirtërisht? Të qenit i pranishëm në diçka të mjaftueshme mund t’ju fuqizojë që të ndiheni më të lumtur dhe më efektiv në momentin e tanishëm, duke e ditur se tashmë jeni mjaft, që tashmë keni mjaft, se tashmë po bëni mjaft.

Si të pranoni që keni mjaft
Zgjedhjet që bëjmë në jetën tonë të përditshme mund të ndikojnë në ndjenjën tonë të mirëqenies dhe lumturisë. Ka shumë mënyra për të pohuar mjaftueshmërinë dhe për të kuptuar se keni mjaftueshëm tani.

Këtu janë disa ide:
1. Bëhuni dashamirës me veten. Jepini vetes kohë për të marrë frymë, për të pushuar, për ta zbutur momentin me vetë-dhembshuri dhe dashuri më të madhe. Përqafoni kapacitetin tuaj për të balancuar pranimin dhe kujdesin për veten me veprime përtej vetes. Krijimin e një force përkujdesëse ndërsa kërkojmë ekuilibër midis vetë-dhembshurisë së butë për të pranuar veten dhe vetë-dhembshurisë së ashpër për të ndërmarrë veprime në botë.
2. Përqafoni veten me një mentalitet rritjeje dhe më pas lidheni me të tjerët me një perspektivë të ngjashme “gotë gjysmë të mbushur”. Mendësia juaj mund të ketë një ndikim të fuqishëm në jetën tuaj. Studiuesit e Universitetit Stanford, studiuan mentalitetin. Gjetjet e tyre ishin të fuqishme tregojnë se njerëzit me një mentalitet të rritjes janë në gjendje të mësojnë në mënyrë më efektive dhe të kapërcejnë sfidat e jetës. Një mentalitet i bollshëm mund t’ju fuqizojë të shihni mundësitë e jetës, duke vërejtur më shumë zgjedhje dhe mundësi, dhe duke pranuar se në shumë mënyra ka mjaft për të gjithë.
3. Lëreni veten të njohë mjaftueshmërinë duke forcuar muskujt tuaj të mirënjohjes. Mirënjohja mund të jetë një nga skelat më të mëdha drejt ndjenjës së mjaftueshmërisë. Falënderimi për atë që është ndarë me ju, kush jeni dhe çfarë bëni ju lidhet me lumturinë dhe mirëqenien. Ndalo gjatë ditës për të njohur atë që ke, atë që ka shkuar mirë sot, për të qenë mirënjohës për këtë jetë çfarëdo që të sjellë.
4. Shijoni momentin ndërsa bëni pauzë për të vërejtur gjërat e mira. Të shijosh është thjesht të ndalosh për t’i kushtuar vëmendje këtij momenti. Merrni parasysh vendosjen e një qëllimi për të qenë i pranishëm dhe vini re se çfarë po ndodh me ju tani.

Add Your Comment