Çrregullimi dismorfik i trupit; kur keqperceptimi për pamjen tonë kthehet në problem. Nga Eduart Tafa, psikolog

Cfare eshte çrregullimi dismorfik i trupit

A jeni parë ndonjëherë në një pasqyrë dhe jeni fiksuar në një puçërr, një mbresë apo ndonjë të metë tjetër që perceptoni në lëkurën tuaj? Apo jeni konsumuar nga ideja që hunda juaj duket e çuditshme? Tani, imagjinoni se kjo është gjithçka që keni parë sa herë që shikonit në pasqyrë. Imagjinoni të mendoni se këto të meta ishin të vetmet gjëra që njerëzit panë kur ju panë, me të gjitha këto mendime që çuan në ndjenja turpi, vetë-urrejtje dhe mendime tepër kritike për pamjen tuaj. Kur këto mendime dhe ndjenja bëhen shumë kohë dhe shkaktojnë shqetësime të rëndësishme emocionale (siç janë ankthi, trishtimi ose vetëdija) ose probleme domethënëse në jetën tuaj të përditshme ky është çrregullim dismorfik i trupit. Për më tepër, në një moment, njerëzit gjithashtu përfshihen në sjellje të detyrueshme të përsëritura të tepërta siç janë krahasimi me të tjerët ose kontrollimi i tepërt i pasqyrave në përgjigje të shqetësimeve për pamjen.

Eshtë e rëndësishme të theksohet se njerëzit që jetojnë me kete crregullim duken “normal”. Të metat e pamjes që ata perceptojnë janë, në të vërtetë, minimale ose joekzistente. Gjithashtu karakterizohet nga të menduarit obsesiv për një krisje në një pjesë specifike të fytyrës ose trupit tuaj, duke perfshire kontrollimin detyrueshëm të difektit të perceptuar, përpjekjen për të minimizuar pamjen e difektit të perceptuar duke e mbuluar atë me përbërje ose veshje, dhe izolimin shoqëror në mënyrë që të mbajë të metën ose sjelljen simptomatike një sekret nga të tjerët

Disa nga simptomat e ketij crregullimi

-Mendime të shpeshta për pamjen (të paktën një orë në ditë).
-Shpenzimi i një kohe të gjatë ndezur në një pasqyrë dhe / ose sipërfaqe reflektuese ndërsa fiksohet në të metën e perceptuar, ose në disa raste, shmangie të plotë të pasqyrave / sipërfaqeve reflektuese.
-Mbulimi i zonës së trupit të papëlqyeshëm (për shembull, duke përdorur kapele, shalle, make-up, pozicionin e trupit ose qëndrimin e trupit).
-Në mënyrë të përsëritur duke pyetur të tjerët nëse dukeni mirë (referuar gjithashtu si ‘kërkim i sigurimit’).
-Takime të shpeshta me profesionistë mjekësorë / kirurgë kozmetikë për të marrë “fikse” zonën e trupit të papëlqyeshëm.
-Kirurgji e përsëritur plastike ose trajtim dermatologjik.
-Zgjedhja kompulsive e lëkurës, e cila përfshin përdorimin e thonjve të gishtërinjve dhe piskatore janë për të hequr të metat e perceptuara dhe / ose flokët.
-Shmangia e situatave sociale, vendet publike, puna, shkolla, etj.
-Lënia e shtëpisë më rrallë ose vetëm dalja natën për të parandaluar të tjerët të shohin “të metën”.
-Mbajtja e fshehtë e obsesioneve dhe detyrimeve tuaja për shkak të ndjenjave të turpit.

Dismorfia e muskujve
Dismorfia e muskujve është një nëntip i çrregullimit dysmorfik të trupit i përqendruar në besimin se muskujt tuaj nuk janë mjaft të mëdhenj. Edhe pse kjo mund të ndikojë në të dy gjinitë, është më e zakonshme tek burrat. Ashtu si çrregullimi dismorfik i trupit në përgjithësi, mund të jetë e vështirë të njihet. Ju mund të filloni të ndjeheni të realizuar, pasi që shpesh vuajtësit janë duartrokitur për disiplinën dhe angazhimin e tyre për shëndetin e tyre. Por nëse identifikoheni me simptomat e mëposhtme, mund të jetë koha për të kerkuar ndihme:
-Ushtrime të tepërt dhengritje peshe, shpesh për shumë orë në ditë.
-Një fiksim në llogaritjen e kalorive
-Shmangia e restoranteve për shkak të mungesës së imagjinuar të kontrollit mbi opsionet e ushqimit.
-Rregullimi i vakteve për të arritur një kombinim “të përsosur” të karbohidrateve, yndyrnave, proteinave dhe vitaminave.
-Respektimi i një orari të ngurtë të vaktit. Ose kontrolloni ose shmangni tej mase pasqyrat dhe sipërfaqet reflektuese.
-Veshja e shtresave të shumta të veshjeve për tu dukur më e madhe
-Përdorimi i steroideve ose ilaçeve të tjera për përmirësimin e performancës.
-Vetëvlerësimi juaj bazohet ekskluzivisht në madhësinë e muskujve tuaj

Trajtimi dhe teknika vetendihmuese

Crregullimi dismorfik i trupit kerkon trajtim te hershem dhe menjehershem nga një profesionist i shëndetit mendor sic eshte psikologu, I cili do t`ju ndihmoje për të përmirësuar aftësitë tuaja përballuese dhe mënyrat për t’u përqendruar në identifikimin, monitorimin dhe ndryshimin e mendimeve dhe sjelljeve negative në lidhje me pamjen tuaj. Por mund të perdorni disa teknika për të lehtesuar në planin tuaj të trajtimit, siç janë:
-Informacioni dhe edukimi në lidhje me çrregullimin dismorfik të trupit mund t’ju fuqizojë dhe motivojë që t’i përmbaheni planit tuaj të trajtimit.
-Shkruaj në një ditar. Kjo mund t’ju ndihmojë të identifikoni më mirë mendimet, emocionet dhe sjelljet negative.
-Mos u izoloni Mundohuni të merrni pjesë në aktivitete normale dhe rregullisht mblidheni me miqtë dhe familjen që mund të veprojnë si mbështetës të shëndetshëm.
-Kujdesu për veten. Hani të shëndetshëm, qëndroni aktiv fizikisht dhe merrni gjumë të mjaftueshëm.
-Bashkohu me një grup mbështetës. Lidhu me të tjerët që përballen me sfida të ngjashme.
-Qëndroni të përqendruar në qëllimet tuaja. Rimëkëmbja është një proces i vazhdueshëm. Qëndroni të motivuar duke mbajtur parasysh qëllimet tuaja të rimëkëmbjes.
-Mësoni relaksimin dhe menaxhimin e stresit. Provoni të praktikoni teknika të zvogëlimit të stresit, siç janë meditimi ose frymëmarrja e thellë.
-Mos merrni vendime të rëndësishme kur ndjeheni dëshpërimi ose shqetësimi. Ju mund të mos mendoni qartë dhe mund të pendoheni për vendimet tuaja më vonë.
-Shmangni ilaçet e pa rekomanduara dhe alkoolin. Alkooli dhe ilaçet rekreative mund të dëmtojnë simptomat ose të ndërveprojnë me simptoma.

Add Your Comment