Pozitiviteti toksik, te refuzosh emocionet per hir te nje optimizmi hipokrit! Nga Eduart Tafa

Cfare eshte pozitiviteti Toksik?

Pozitiviteti toksik është besimi se pa marrë parasysh sa e tmerrshme ose e vështirë është një situatë, njerëzit duhet të mbajnë një mendim pozitiv. Eshtë një qasje “vetëm me vibrime të mira” për jetën. Dhe ndërsa ka përfitime për të qenë optimist dhe për tu përfshirë në mendime pozitive, pozitiviteti toksik në vend të kësaj refuzon emocionet e vështira në favor të një fasade të gëzuar, shpesh pozitivisht false. Pozitiviteti nuk është pozitiv kur mohon, zhvlerëson ose minimizon emocionet autentike njerëzore. Optimizmi nuk është i dobishëm kur i bën njerëzit të ndiejnë turp, faj ose të zhvleftësohen pasi ndjehen në një farë mënyre. Shpresa nuk është e dobishme kur nuk lejon ngritjen dhe rënien natyrore të emocioneve ose kur injoron gravitetin e një situate. Stoicizmi nuk është i guximshëm kur të detyron të heqësh emocionet e tua të vërteta dhe të jesh autentik dhe i papajtueshëm me ato që ndjen vërtet. Të gjithë e dimë që të kesh një pikëpamje pozitive për jetën është e mirë për mirëqenien tënde mendore. Problemi është se jeta nuk është gjithmonë pozitive. Pozitiviteti toksik, na inkurajon që t’i injorojmë emocionet, t’i zhvlerësojmë problemet dhe të ndjejmë një optimizëm të paarsyeshëm. Të gjithë merremi me emocione dhe përvoja të dhimbshme. Dhe ato emocione, megjithëse shpesh të pakëndshme dhe të vështira për tu trajtuar, janë të rëndësishme dhe duhet të ndjehen dhe trajtohen hapur dhe sinqerisht. Pozitiviteti toksik çon të menduarit pozitiv në një ekstrem të mbitheksuar. Ky qëndrim nuk thekson vetëm rëndësinë e optimizmit, ai minimizon dhe mohon çdo gjurmë të emocioneve njerëzore që nuk janë rreptësisht të lumtura ose pozitive.

Shenjat
Pozitiviteti toksik shpesh mund të jetë delikat, por duke mësuar të njohësh shenjat mund të të ndihmojë të identifikosh më mirë këtë lloj sjelljeje. Disa shenja përfshijnë:
• Shmangia e problemeve në vend se t’i ballafaqojmë ato.
• Ndjenja e fajit për të qenë i trishtuar, i zemëruar ose i zhgënjyer.
• Fshehja e ndjenjave tuaja të vërteta prapa citateve të ndjehen mirë që duken më të pranueshme nga ana shoqërore.
• Fshehja ose maskimi se si ndiheni vërtet.
• Minimizimi i ndjenjave të të tjerëve sepse ato ju bëjnë të pakëndshëm.
• Turp i njerëzve të tjerë kur ata nuk kanë një qëndrim pozitiv.
• Përpjekja për të qenë stoik ose për të “kapërcyer” emocione të dhimbshme.
• Pretendimi i gjithçkaje është në rregull kur nuk është kështu..
• Turp i njerëzve për emocione negative.
• Invalidimi i përvojës së dikujt duke mos pranuar çështjen / dhimbjen / zhgënjimin e vërtetë.
• Minimizimi i dhimbjes së dikujt me citate dhe perspektivë.

Pse është i dëmshmem “Pozitiviteti Toksik”
Pozitiviteti toksik në të vërtetë mund të dëmtojë njerëzit që po kalojnë kohë të vështira. Në vend që të jenë në gjendje të ndajnë emocione autentike njerëzore dhe të fitojnë mbështetje të pakushtëzuar, njerëzit i gjejnë ndjenjat e tyre të shkarkuara, të injoruara ose të pavlefshme plotësisht.
Eshtë e turpshme: Kur dikush vuan, ata duhet të dinë se emocionet e tyre janë të vlefshme, por që ata mund të gjejnë lehtësim dhe dashuri te miqtë dhe familja e tyre. Por pozitiviteti toksik u tregon njerëzve se emocionet që ata po ndiejnë janë te turpshme dhe të gabuara.
Shkakton faj: Ai dërgon një mesazh që nëse nuk po gjeni një mënyrë për tu ndjerë pozitivisht, edhe përpara tragjedisë, se po bëni diçka keq.
Eviton emocionet autentike njerëzore: Pozitiviteti toksik funksionon si mekanizëm shmangie. Kur njerëzit e tjerë përfshihen në këtë lloj sjelljeje, kjo i lejon ata të shmangin situatat emocionale që mund t’i bëjnë ata të ndjehen të pakëndshëm. Por nganjëherë këto ide të njëjta i kthejmë tek vetja, duke i brendësuar këto ide toksike. Kur ndiejmë emocione të vështira, atëherë i zbritim, i heqim dhe i mohojmë.
Parandalon rritjen: Na lejon të shmangim ndjenjën e gjërave që mund të jenë të dhimbshme, por gjithashtu na mohon aftësinë për të përballuar ndjenja sfiduese që mund të çojnë përfundimisht në rritje dhe depërtim më të thellë.

Si ta menaxhojme “Pozitivitetin Toksik”
Nëse jeni prekur nga pozitiviteti toksik ose nëse e njihni këtë lloj sjelljeje në vetvete ka gjëra që mund të bëni për të zhvilluar një qasje më të shëndetshme dhe më mbështetëse. Disa ide përfshijnë:
• Menaxhoni emocionet tuaja negative, por mos i mohoni ato. Emocionet negative mund të shkaktojnë stres kur nuk kontrollohen, por ato gjithashtu mund të japin informacion të rëndësishëm që mund të çojë në ndryshime të dobishme në jetën tuaj.
• Jini realistë për atë që duhet të ndjeni. Kur përballeni me një situatë stresuese, është normale të ndiheni të stresuar, të shqetësuar, apo edhe të frikësuar. Mos prisni shumë nga vetja. Përqendrohuni në vetë-kujdesin dhe ndërmarrjen e hapave që mund të ndihmojnë në përmirësimin e situatës tuaj.
• Eshtë në rregull të ndjesh më shumë se një gjë. Nëse po përballeni me një sfidë, është e mundur të ndiheni nervozë për të ardhmen dhe gjithashtu të shpresoni se do të keni sukses. Emocionet tuaja janë po aq komplekse sa vetë situata.
• Përqendrohuni në dëgjimin e të tjerëve dhe shfaqjen e mbështetjes. Kur dikush shpreh një emocion të vështirë, mos e mbyllni me lakmi toksike. Në vend të kësaj, bëjini të ditur se ajo që ata po ndiejnë është normale dhe se ju jeni atje për të dëgjuar.
• Vini re si ndiheni. Ndjekja e llogarive “pozitive” të mediave sociale ndonjëherë mund të shërbejë si një burim frymëzimi, por kushtojini vëmendje mënyrës se si ndiheni pasi shikoni dhe bashkëveproni me një përmbajtje të tillë. Nëse keni mbetur me një ndjenjë turpi ose faji pasi keni parë postime “ngritëse”, kjo mund të jetë për shkak të pozitivitetit toksik. Në raste të tilla, merrni parasysh kufizimin e konsumit tuaj të mediave sociale.
• Jepi vetes leje për të ndjerë ndjenjat e tua. Në vend që të përpiqeni të shmangni emocionet e vështira, jepini vetes leje për t’i ndjerë ato. Këto ndjenja janë reale, të vlefshme dhe të rëndësishme. Ata mund të sigurojnë informacion dhe t’ju ndihmojnë të shihni gjërat në lidhje me një situatë që duhet të punoni për ta ndryshuar.

 

Add Your Comment