Si të menaxhojme emocionet negative për të ndaluar ngrënien e tepërt/ nga Eduart Tafa

Pse hamë shumë? Ndërsa jemi ende duke mësuar rreth çrregullimeve të ngrënies dhe çrregullimeve të ngrënies, ne e dimë që emocionet negative  të tilla si trishtimi, zemërimi, zhgënjimi, zhgënjimi, lëndimi, vetmia, stresi dhe ankthi  luajnë një rol qendror në nxitjen e ngrënies së tepërt dhe ruajtjen e tij. Në thelb, ngrënia emocionale mund të kontribuojë në çrregullimin e ngrënies së tepërt, veçanërisht për ata që janë gjenetikisht të prekshëm. Me fjalë të tjera, ushqimi mund të përdoret si një mekanizëm primar i përballjes  për të bllokuar, mpirë, shpëtuar ose kontrolluar emocione të forta negative.

Nëse jeni në një cikël të mjerë të ngrënies së tepërt mund të jetë për shkak se:

 • keni vështirësi në trajtimin e emocioneve
 • nuk e kuptoni qëllimin e emocioneve negative
 • nuk dini si të ndaloni sjelljen impulsive
 • ju doni të shmangni krijimin e problemeve
 • keni probleme në përmbushjen e standardeve tona të larta

Për fat të mirë, këto sjellje nuk janë të pashmangshme. Nëse jeni ndjerë jashtë kontrollit me ushqimin, përmirësimi i përballimit tuaj emocional mund të sjellë një ndryshim pozitiv. Shkathtësitë e rregullimit të emocioneve mund t’ju ndihmojnë të ndaloni ngrënien e tepërt, ngrënien pa mend, ngrënien emocionale dhe fiksimin e ushqimit.

Ndërtoni zakone të shëndetshme emocionale

Të gjitha emocionet janë një pjesë thelbësore, e pashmangshme e jona. Ata na tregojnë për veten tonë dhe na ndihmojnë të lundrojmë në marrëdhëniet tona dhe botën përreth nesh. Ju mund të shqetësoheni se është një shenjë e dobësisë për të njohur ndjenjat e dhimbshme ose për të kërkuar mbështetje, por e vërteta është se përballja me emocione çon drejtpërdrejt në qëndrueshmëri. Shtyrja e emocioneve larg mund të mbajë pa dashje një cikël negativ emocional, siç është cikli i ngrënies së tepërt.

Meqenëse largimi nga emocionet është i pamundur, jetoni me ta. Secili nga emocionet tuaja po ju tregon diçka ndryshe, dhe secili është i përkohshëm. Me praktikë, ju mund të mësoni se si të identifikoni dhe menaxhoni ndjenjat e dhimbshme pa ngrënë shumë. Ja se si:

 • Kontrolloni mendimet tuaja: Mendimet ndikojnë në emocione. Nëse keni tendencë të shikoni rrethanat e jetës në terma asgjë ose gjithcka ose të personalizoni vështirësitë, mund të përfitoni nga kontrolli i mendimeve tuaja. A bazohen në fakte apo frikë? Sfidoni dhe ndryshoni mendimet e drejtuara nga ankthi ose iracionale që nuk bazohen në fakte për t’i mbajtur ata të mos çojnë në emocione negative të panevojshme.
 • Levize trupin: Lëvizja e trupit mund të ulë intensitetin e emocioneve tuaja. Provoni të ecni, të shtriheni, të hidhni litar, të pastroni, të notoni, të kërceni ose çfarëdo që ju pëlqen. Kontrolloni me veten tuaj më pas për të vërejtur se sa emocionet tuaja negative ka zbritur.
 • Kaloni kohë ne mjedise te hapura: Ka pasur shumë hulumtime në përfitimet e shëndetit mendor nga kalimi i kohës në natyrë. Një meta-analizë e vitit 2019 tregoi se vetëm 10 minuta ekspozim i mjedisit natyror në ditë mund të ketë një efekt pozitiv në shëndetin dhe mirëqenien tuaj mendore.
 • Provoni meditimin: Studime të ndryshme sugjerojnë që një praktikë e rregullt meditimi e vëmendjes mund të na ndihmojë të menaxhojmë në mënyrë efektive emocionet, të ulim stresin në trup dhe të ulim ngrënien jashtë kontrollit. Meditimi i ndërgjegjësimit përfshin përqendrimin e qëllimshëm në ndjenjat, ndjesitë, mendimet ose mjedisin tuaj. Kurdoherë që ndjeni dëshirën për të ngrënë shumë, ndaloni dhe provoni të përqendroheni në frymën tuaj – merrni frymë me qetësi dhe nxirrni stresin – për vetëm pesë minuta.
 • Monitoroni atë që hani: Për dy javë, shkruani se çfarë, kur dhe sa hani. Shënoni emocionet specifike dhe nivelet tuaja të urisë dhe ngopjes para dhe pas ngrënies. Në ditët 7 dhe 14, rishikoni regjistrin tuaj të ushqimit për të marrë njohuri të mjedisit, marrëdhënies ose shkaktarëve emocionalë. Pastaj, eksperimentoni me mënyra më efektive për të përballuar.
 • Pranojini dhe lejojini emocionet: Të kesh një vetëdije për praninë e emocioneve të tua nuk është kurrë një gabim. Sidoqoftë, ndërmarrja e veprimeve, të tilla si ngrënia e tepërt, kur emocionet janë të forta mund t’ju sjellë në telashe. Në vend të kësaj, vini re se si intensiteti i një emocioni do të rritet dhe do të bjerë. Pranojini emocionet dhe do te shikoni se ata do të vijnë e do të shkojnë, si valët në oqean. Në këtë moment, mund të duket e frikshme, por kur lejoni edhe emocione të forta disa liri të drejtojnë rrjedhën e tyre pa ndërmarrë veprime, do të filloni të vini re se ato janë të përkohshme dhe të krijoni besim se mund t’i toleroni ato.

Add Your Comment