Ankthi dhe seksi: si ndikon dhe si ta trajtojmë

Realisht, ankthi ndikon në dëshirën dhe në aktivitetin seksual. Trupi është gjatë gjithë kohës alert dhe në hipervigjilent për rreziqet e mundshme sa nuk është në gjendje të marrë parasysh aspekte të tilla si seksualiteti i vet.

Njerëzit që vuajnë nga ankthi dhe stresi kronik kanë nivele të larta të kortizolit, i cili funksionon duke shtypur hormonet seksuale që ndikojnë në libido. Si pasojë, nuk ka dëshirë për aktivitet seksual.

5 shenja sesi ankthi mund të ndikojë në jetën tuaj seksuale:

 • Një ereksion i plotë nuk arrihet
 • Dhimbjë në penetrimit (Vaginismus), muskujt vaginalë kontraktohen aq shumë gjatë depërtimit sa marrëdhënia bëhet tepër e dhimbshme.
 • Anorgasmia: vështirësi për të arritur orgazmën
 • Ejakulim i parakohshëm ose i shpejtë
 • Mungesë dëshire, epsh i ulët

Disa këshilla për të qenë në gjendje të trajtoni këtë situatë:

💓Përmirësoni besimin me partnerin tuaj.

 • Është thelbësore që partneri juaj seksual të dijë se çfarë po ju ndodh, dhe se si ai mund t’ju ndihmojë.
 • Lini stresin mënjanë. Mundohuni të ndani gjendjet e stresit nga seksi. Mund të aplikoni teknikat e relaksimit.
 • Marrëdhënia seksuale nuk është detyrim. Ne nuk jemi të detyruar të bëjmë seks edhe kur nuk na pëlqen, nuk po ndihemi mirë, apo kur fizikisht, emocionalisht e psikologjikisht nuk mundemi.
 • Seksi nuk është thjesht fizik. Mos harroni, se që seksi të jetë plotësisht i kënaqshëm duhet të ketë një mirëqenie themelore fizike dhe emocionale. Kujdesuni për mirëqenien tuaj emocionale dhe gjithçka do të kthehet në normalitet.
 • Mos e fajësoni veten. Nëse nuk mund të keni një përgjigje të plotë seksuale, mos e fajësoni veten. Askush nuk zgjedh të jetë i mërzitur emocionalisht. Kërkoni zgjidhje në këtë drejtim.
 • Merrni kohën tuaj. Lëreni trupin dhe mendjen tuaj t’i përgjigjen stimujve në mënyrë të përshtatshme.
 • Kërkoni ndihmë profesionale. Kurdoherë që vuani nga nivele të larta ankthi, duhet trajtuar në mënyrën e duhur. Problemet seksuale të shoqëruara me vetë ankthin do të zgjidhen nëse trajtoni atë që e shkakton dhe burimin e vërtetë: ankthin. Prandaj mbështetuni tek partneri juaj gjatë gjithë procesit dhe kërkoni ndihmë psikologjike.

Add Your Comment