Ankthi tek fëmijët, si ta kuptojmë?

 

Sipas statistikave nga Institutet Kombëtar të Shëndetit Mendor në disa vende perëndimore, rreth një e treta e adoleshentëve kanë një çrregullim ankthi, i cili mund të shfaqet në forma të ndryshme (duke përfshirë çrregullimin e panikut, çrregullimin e ankthit social, çrregullimin obsesiv-kompulsiv dhe çrregullimin e ankthit të ndarjes) dhe karakterizohet nga ankthi i tepruar dhe shqetësimet e lidhura me sjelljen.

 

Në mes të asaj që padyshim është një nga sfidat më të mëdha të shëndetit publik të të gjitha kohërave, ne të gjithë jemi më të vetëdijshëm për përhapjen e ankthit dhe çështjeve të tjera të shëndetit mendor, më të qartë për mënyrën se si sëmundja mendore mund të paraqitet dhe çfarë mund të bëjmë për të ndihmuar si veten ashtu edhe të tjerët. Por ka një element të rëndësishëm kur flasim për fëmijët me ankth: Ata nuk e shfaqin atë në të njëjtën mënyrë që e bëjnë të rriturit.

 

Kur një fëmijë është në ankth, ju do të shihni një ndryshim në sjelljen e tij.

Ai fëmijë mund të jetë 8-vjeçari që shpreh mendime që nuk mund të presim nga një vogëlush. Ose 10-vjeçari që është i ngathët dhe nervoz çdo ditë, pa ndonjë arsye të dukshme. Ose 12-vjeçari që i dhemb stomaku çdo mëngjes para shkollës, pa asnjë problem.

Fëmijët me ankth mund të jenë të frikësuar ose të shqetësuar në mënyrë të vazhdueshme, ngurrojnë të shkojnë në shkollë, të marrin pjesë në aktivitete ose të ndahen nga prindi i tyre, mund të kenë dhimbje koke të vazhdueshme ose dhimbje stomaku, ose shfaqin sjellje obsesive-kompulsive ose të ngurta, si të qenit në ankth kur diçka nuk është në një mënyrë të caktuar ose të kontrollojnë diçka pa pushim.

E gjithë sjellja i shërben një funksioni, kështu që ndryshimet në sjelljen e fëmijës nuk duhet të injorohen.

 

Teknika “‘STOP” për t’u marrë me një fëmijë me ankth

“STOP qëndron për Stop, Mendo, Vëzhgo dhe Planifiko”.

Ndaloni dhe rezistojini dëshirës për të reaguar ndaj fëmijës me emocione, sepse vetëm i hedh benzinë zjarrit dhe nuk do të ndihmojë në zbutjen e ankthit. Në fakt, kjo mund ta përkeqësojë atë. Mendoni për atë që po ndjen aktualisht fëmija juaj. vëzhgoni sjelljen e tyre dhe merrni parasysh atë që është në themel të çështjes. Më në fund, planifikoni se si dëshironi të përgjigjeni.

 

Mund t’i thuash fëmijës: “Shoh se po vepron ndryshe. A po të shqetëson diçka? Apo je nervoz? Kjo do ta ndihmojë fëmijën të ndihet i parë duke vërtetuar përvojën e tij emocionale.”

Një e vërtetë tjetër e prindërimit: Fëmijët mësojnë atë që shohin. Prindërit duhet të vlerësojnë ankthin e tyre dhe të sigurohen se nuk po modelojnë ndonjë mendim ose sjellje tepër të shqetësuar.

Fëmijët mund të mësojnë përgjigje të ankthshme dhe të interpretojnë ankthin nga prindi i tyre – reagimet e traumave mund të kalojnë nëpër breza.

Nëse prindërit mund të adresojnë pozitivisht ndjenjat negative që përjetojnë (ankth, stres, konflikt, etj.), ata mund ta përcjellin këtë tek fëmijët e tyre dhe t’u bëjnë me këtë rast një dhuratë shumë të cmuar; t’i mësojnë se emocionet janë të mirëpritura, se janë kalimtare dhe se me mënyrat e duhura, përballohen dhe ato negative.

Si të gjitha çështjet e shëndetit mendor, ankthi është kompleks dhe mund të pasqyrojë gjëra të tjera. Për shembull, fëmija mund të mendojë se ndihet i shqetësuar për një ngjarje të ardhshme, por ata në fakt është i ngazëllyer. Ose mund të mendojë se ndihet i shqetësuar për një testim, por në të vërtetë ndihet i papërgatitur.

Është e rëndësishme të inkurajojmë fëmijën të përshkruajë atë që po ndjen, ta identifikojë, ta kuptojë dhe ta emërtojë emocionin.

 

Dhe mbani mend, të kërkoni ndihmë tek një profesionist nuk do të thotë që jeni një prind jo i mirë; do të thotë që ju po bëni më të mirën për mirëqenien psikologjike të fëmijës tuaj.

Add Your Comment