Kur duhet te pergjigjet femija emrit te tij?

Nga Elona Dashi, psikiatre per femije dhe adoleshente

Degjimi te femija zhvillohet gjate zhvillimit fetal dhe eshte funksional qe ne lindje. Keshtu qe ne muajt e pare te lindjes femija eshte i afte te ktheje koken nga personi qe i flet apo nga zhurma qe degjon. Nderkohe qe femija fillon te reagoje dhe te pergjigjet ndaj emrit te tij rreth moshes 10-muajsh me nje diapazon normal nga 7-12 muajsh. Eshte e rendsishme te kuptojme se cdo femije eshte unik dhe po ashtu eshte zhvillimi i tij.

Mos pergjigja ndaj emrit apo ndaj komandave te thjeshta nuk do te thote AUTISM, por nga ana tjeter eshte nje nga shenjat e para te alarmit qe kerkojne nje vleresim te specializuar te femijes. Nga ana tjeter ka shume femije qe pergjigjen ndaj emrit apo komandave dhe prape te permbushin kriteret e diagnozes per Crregullimin e Spektrit te Autizmit.

Ndaj eshte e rendesishme te kerkoni ndihme te specializuar per vleresimin e femijes.

Nje simptome nuk eshte diagnoze.

Add Your Comment