Përdorimi i tepruar i teknologjisë shkakton stres dhe dëmton jetën seksuale

Një studim i fundit tregon se shpenzimi i orëve në PC, tableta dhe smartphone është i dëmshëm: krijon stres, lodhje dhe gjithashtu zvogëlon dëshirën seksuale.

Në listën tashmë substanciale të elementeve miqësorë ndaj stresit, duhet shtuar një element i ri: teknologjia. Të shpenzosh shumë kohë duke lundruar në internet, duke biseduar, në planin afatgjatë ju bën të shqetësuar, të lodhur dhe të izoluar. Konfirmimi vjen nga një hulumtim i kryer nga Net dependency Onlus, një kompani që merret me varësinë nga kompjuterët, uebi dhe telefonat celularë. Sipas ekspertëve, rreth dy milionë italianë, kryesisht meshkuj, preken nga “teknostresi”. Është një formë stresi që është tipike për ditët e sotme. Në fakt, kjo varet nga përdorimi i tepërt i mjeteve teknologjike, të tilla si tabletët, kompjuterët dhe mbi të gjitha telefonat inteligjentë.

Kujdes nga këto simptoma

Ato janë tipike për ritmin e vrullshëm të jetës, të tilla si ankthi, pagjumësia, dhimbjet e kokës, agresioni, nervozizmi, çrregullimet gastrointestinale, hipertensioni. Por jo vetëm. Personi i stresuar teknikisht tenton të izolohet, ka përshtypjen se nuk ka kurrë kohë të mjaftueshme dhe mund të kryejë disa detyra në të njëtjën kohë, kështu që ai gjithmonë vepron duke menduar se çfarë të bëjë tjetër, me një rënie pasuese të përqendrimit.

Efektet edhe në jetën në çift

Sidoqoftë, nuk është vetëm jeta personale dhe shoqërore që ndikohet nga varësia nga teknologjitë e reja, por edhe ajo në çift. Para së gjithash, duhet të merret parasysh se stresi ul nivelin e testosteronit, hormonit përgjegjës për epshin mashkullor. Për më tepër, mes mesazheve për të lexuar, komenteve, përditësimeve, njerëzit kanë gjithnjë e më pak kohë për t’i kushtuar partnerit të tyre. Së fundi, përdorimi i tepërt i rrjeteve sociale, faqeve dhe lojërave online dëmton gjithashtu fantazitë seksuale të çifteve. Rezultati? Njeriu bëhet dembel, i heshtur dhe agresiv. Dhe të dy partnerët lëvizin largohen gjithnjë e më shumë, komunikojnë pak dhe zvogëlojnë marrëdhëniet seksuale.

Vendosni kufij për përdorimin e tyre

Teknologjia mund të jetë një mjet i dobishëm, për sa kohë që nuk bëhet obsesion. Për të shmangur stresin nga rrjetet sociale, është e rëndësishme të vendosni një kufi kohor ditor dhe ta respektoni gjithmonë atë. Mos përdorni pajisje tekonologjike ndërsa jeni në tryezë me familjen ose në shtrat.

Add Your Comment