Mungesa e gjumit cilësor rrit mundësinë për gabime dhe sjellje të ashpra të nesërmen

Kur flini pak (dhe keq!) është më e lehtë të bëni gabime në mëngjes ose të tregohei të ashpër, në veçanti bëhesh i pakujdesshëm në përgjigjen e e-mail-eve ose mesazheve me tekst. Kjo u zbulua nga një hulumtim i Universitetit West Texas A&M, i botuar në revistën “Sleep Health”.

Studiuesit monitoruan 131 të rritur të punësuar me orar të plotë të cilët u anketuan dy herë në ditë për dy javë, duke matur kohëzgjatjen e gjumit, lodhjen dhe aktivitetin në internet. Në shtatë në mëngjes të çdo dite pune, disa pyetësorë u dërgoheshin pjesëmarrësve që përfshinin pyetje në lidhje me gjumin e natës së mëparshme. Të tjerët u dërguan në 4 pasdite për të matur sa të lodhur ishin të pranishmit dhe nëse ata kishin dërguar email të paskatë atë ditë. Janë përfunduar gjithsej 945 sondazhe në mëngjes dhe 843 pasdite.

Studimi zbuloi se, kur flenë pak, punëtorët kanë vështirësi më të mëdha në vetë-rregullim dhe për këtë arsye nivele më të larta të pavëmendshmërisë kibernetike, e cila përkeqësohet më tej në rast të një rezultati të ulët në aspektin e pëlqyeshmërisë si një tipar personaliteti.

Shembuj të masave të pacenueshmërisë kibernetike u konsideruan injorimi i kërkesës për të caktuar një takim që dikush kishte organizuar përmes postës elektronike, por edhe komente poshtëruese ose përbuzëse përmes postës elektronike.

Çrregullimet e gjumit nuk duhet të nënvlerësohen kurrë sepse me kalimin e kohës ato mund të predispozojnë për shtimin në peshë, problemet e zemrës dhe presionit të gjakut, si dhe format e ankthit dhe depresionit. Ju gjithashtu mund të flini pak më vonë, por ajo që ka më shumë rëndësi është cilësia e orëve që flini.

Add Your Comment