Cilësia e gjumit përmirësohet nëse flini me një kafshë shtëpiake

Fjetja me qenin ose macen tuaj përmirëson gjumin: sipas një studimi të Klinikës së Gjumit Mayo (Shtetet e Bashkuara) i cili përfshiu 150 vullnetarë, 49% e të cilëve janë pronarë të kafshëve shtëpiake. Sipas studiuesve, një numër i konsiderueshëm i njerëzve thonë se flenë më mirë me “kafshën” e tyre: jo vetëm beqarët, por edhe njerëzit që e kalojnë natën vetëm sepse partneri i tyre udhëton për punë ose punon natën.

Një zakon shumë i përhapur

Më shumë se gjysma e miqve me 4 këmbë ndajnë dhomën ose shtratin me pronarin dhe në 8 nga 10 raste kjo sjell lumturi. Vetëm 20% ankohen se kafshët shqetësojnë gjumin duke gërhitur, duke qarë ose për shkak të nevojave fiziologjike. Të intervistuarit raportojnë se përvoja e ndarjes së gjumit me shokun e mbuluar me qime është e kënaqshme, relaksuese dhe gjithashtu e dobishme, sepse prania e kafshës ju bën të ndiheni të sigurt, ngroh shtratin dhe ju qetëson. Përfundimi: të flini me qenin ose macen tuaj përmirëson gjumin. Rezultati i studimit, sipas autorëve, nuk duhet të nënvlerësohet, sepse gjumi në masë të madhe varet nga gjendja e relaksimit fizik dhe mendor.

Përfitime edhe gjatë ditës

Përfitimet e të pasurit të një kafshe në shtrat vazhdojnë gjatë ditës: disa studime kanë treguar, në fakt, që kontakti me një kafshë, përveç që kompenson çdo mungesë dashurie dhe vëmendjeje, lehtëson marrëdhëniet ndërnjerëzore falë një ndjeshmërie të veçantë që krijohet me njeriun.

Më shumë dashuri, siguri dhe shoqëri

Shoqëria e një qeni, një mace ose një lepuri zgjon interesin e atyre që vijnë në kontakt me të, katalizon vëmendjen e tyre, stimulon energjitë pozitive duke devijuar ose duke i bërë problemet e përditshme më të pranueshme. Kontakti me një kafshë plotëson një sërë nevojash njerëzore (dashuri, siguri, shoqëri) që shërbejnë për të ruajtur një ekuilibër të mirë psikofizik dhe mund të shërbejë si një “trajnim” për të mbajtur aktiv ato aftësi shoqërore (takime, shëtitje) thelbësore për mirëqenien e individit në çdo fazë të jetës. Tani ky studim shton se gjumi me qenin ose macen tuaj përmirëson gjumin.

Përkëdhelja e një kafshe ka një efekt qetësues, duke ndihmuar në uljen e presionit të gjakut dhe rregullimin e rrahjeve të zemrës. Të kesh një kafshë shtëpiake në shtëpi, ta përqafosh, të kujdesesh për të dhe të luash me të, është, pra, një mënyrë për të ruajtur një gjendje të mirë shëndetësore, në të gjitha moshat.

Add Your Comment