Çrregullimi afektiv sezonal, si ta dallojmë? Nga Eduart Tafa, psikolog

Çrregullimi afektiv sezonal (SAD) është depresioni që shkaktohet nga ndryshimi i stinëve, zakonisht kur fillon vjeshta. Disa njerëz mund të marrin një version të butë të SAD të njohur si “bluza e dimrit”. Eshtë normale të ndiheni pak me humor te rene gjatë muajve të ftohtë. Por SAD e plotë shkon përtej kësaj është një formë depresioni. Njerëzit me SAD përjetojnë ndryshime të humorit dhe simptoma të ngjashme me depresionin.

Simptomat zakonisht shfaqen gjatë muajve të vjeshtës dhe dimrit kur ka më pak rrezet e diellit dhe zakonisht përmirësohen me ardhjen e pranverës. SAD është më shumë se thjesht “bluza e dimrit”. Simptomat mund të jenë shqetësuese dhe dërrmuese dhe mund të ndërhyjnë në funksionimin e përditshëm. Sidoqoftë, mund të trajtohet. SAD është lidhur me një çekuilibër biokimik në tru të nxitur nga orët më të shkurtra të ditës dhe më pak rrezet e diellit në dimër. Ndërsa stinët ndryshojnë, njerëzit përjetojnë një ndryshim në orën e tyre të brendshme biologjike ose ritmin cirkadian që mund t’i bëjë ata të jenë jashtë hapit me orarin e tyre të përditshëm. SAD është më e zakonshme tek njerëzit që jetojnë larg ekuatorit ku ka më pak orë të ditës në dimër.

Simptomat

Në shumicën e rasteve, simptomat e çrregullimit afektiv sezonal shfaqen në fund të vjeshtës ose në fillim të dimrit dhe largohen gjatë ditëve më me diell të pranverës dhe verës. Më rrallë, njerëzit me modelin e kundërt kanë simptoma që fillojnë në pranverë ose verë. Në secilin rast, simptomat mund të fillojnë të buta dhe të bëhen më të rënda me kalimin e sezonit.

Shenjat dhe simptomat e SAD mund të përfshijnë:

Simptomat e zakonshme të SAD përfshijnë lodhjen, madje edhe me shumë gjumë, dhe shtimin e peshës të shoqëruar me ngrënien e tepërt dhe dëshirat e karbohidrateve. Simptomat SAD mund të ndryshojnë nga të lehta në të rënda dhe mund të përfshijnë shumë simptoma të ngjashme me depresionin e madh, siç janë:

• Ndiheni të trishtuar ose keni një gjendje depresive

• Humbja e interesit ose kënaqësisë në aktivitetet e gëzuara dikur

• Ndryshimet në oreks zakonisht hani më shumë, duke dëshiruar karbohidratet

• Ndryshimi në gjumë zakonisht fle shumë

• Humbja e energjisë ose lodhja e shtuar pavarësisht rritjes së orëve të gjumit

• Rritja e aktivitetit fizik pa qëllim (p.sh., paaftësia për t’u ulur, ecja me këmbë, shtrëngimi i dorës) ose ngadalësimi i lëvizjeve ose i të folurit (këto veprime duhet të jenë aq të rënda sa të jenë të dukshme për të tjerët)

• Ndjenja e pavlerë ose fajtore

• Vështirësi në të menduarit, përqendrim ose marrje vendimesh

• Mendimet për vdekjen ose vetëvrasjen

Shkaqet

Shkaku specifik i çrregullimit afektiv sezonal mbetet i panjohur. Disa faktorë që mund të hyjnë në lojë përfshijnë:

• Ora juaj biologjike (ritmi cirkadian). Niveli i reduktuar i dritës së diellit në vjeshtë dhe dimër mund të shkaktojë SAD të fillimit të dimrit. Kjo rënie e dritës së diellit mund të prishë orën e brendshme të trupit tuaj dhe të çojë në ndjenja depresioni.

• Nivelet e serotoninës. Një rënie në serotonin, një kimikat i trurit (neurotransmetues) që ndikon në humorin, mund të luajë një rol në SAD. Reduktimi i dritës së diellit mund të shkaktojë një rënie të serotoninës që mund të shkaktojë depresion.

• Nivelet e melatoninës. Ndryshimi i stinës mund të prishë ekuilibrin e nivelit të melatoninës në trup, i cili luan një rol në modelet e gjumit dhe humorin.

• Deficiti i vitaminës D: Serotonin gjithashtu merr një nxitje nga vitamina D. Meqenëse rrezet e diellit na ndihmojnë të prodhojmë vitaminë D, më pak diell në dimër mund të çojë në një mungesë të vitaminës D. Ky ndryshim mund të ndikojë në serotoninën dhe gjendjen shpirtërore.

A mund të parandaloj çrregullimin afektiv sezonal (SAD)?

Ju mund të mos jeni në gjendje të parandaloni episodin e parë të SAD. Por sapo ju te diagnostikoheni me depresion sezonal, mund të ndërmerrni hapa për të ndihmuar që të mos kthehet:

• Përdorni rrezen tuaj të dritës: Filloni të përdorni terapi me dritë në fillim të vjeshtës, para se të ndjeni simptomat e SAD.

• Dilni jashtë: Kaloni kohë jashtë çdo ditë, edhe nëse është me re. Drita e ditës mund t’ju ndihmojë të ndiheni më mirë.

• Ushqehuni me një dietë të ekuilibruar mirë: Edhe pse trupi juaj mund të dëshirojë ushqime me niseshte dhe të ëmbla, përmbajuni zgjedhjeve ushqyese. Një dietë e shëndetshme me vitamina dhe minerale të mjaftueshme mund t’ju japë energjinë që ju nevojitet.

• Beni Ushtrime sportive: Mundohuni të bëni 30 minuta stërvitje, tri herë në javë.

• Komunikoni me miqtë: Qëndroni të përfshirë me rrethin tuaj shoqëror dhe aktivitetet e rregullta. Ata mund të ofrojnë mbështetje gjatë muajve të dimrit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Add Your Comment