Aroma e bebeve ndikon në trurin e nënës, çfarë efekti ka?

Ka shumë arsye pse një nënë “shpërthen” nga dashuria për fëmijën e saj. Një nga këto është aroma e të porsalindurit, që ndihet që nga momentet e para të jetës. Të paktën ky është përfundimi i arritur nga një studim i kryer nga një ekip studiuesish nga Universiteti i Montrealit në Kanada, botuar në revistën shkencore “Frontiers in psychology”.

Shkakton kënaqësi

Studimi përfshiu 30 gra: gjysma e tyre kishin lindur prej dy javësh dhe gjysma nuk ishin nëna. Të gjithë iu nënshtruan një skanimi CT të trurit ndërsa nuhatën aromën e të porsalindurit ose thjesht ajër të pastër. Duke analizuar rezultatet, autorët zbuluan se në të gjitha gratë zona e trurit që kontrollon ndjenjat e kënaqësisë u aktivizua gjatë ekspozimit ndaj aromës së foshnjave të porsalindura. Sidoqoftë, aktivizimi ishte më intensiv dhe i qëndrueshëm tek nënat e reja sesa tek ato që nuk ishin nëna.

Aroma ngjall emocione shumë të forta

Më vonë, studiuesit u kërkuan vullnetarëve të përshkruanin ndjesitë që përjetuan. Epo, disa nëna kanë thënë se aroma e të porsalindurit jep një ndjenjë të mirëqenies dhe ngjall emocione shumë të forta, të krahasueshme me ato që ndjeni pasi keni marrë një ilaç që vepron si qetësues i muskujve. Ekspertët shpjeguan se zonat e trurit që përfshihen kur nuhasin foshnjat janë të njëjtat që aktivizohen kur mund të hani pas orëve të agjërimit ose kur një i person që ka varësi më në fund ka ilaçin në dispozicion.

Favorizon lidhjen me nënën

Autorët e studimit arritën në përfundimin se aroma që buron nga foshnjat e porsalindura favorizon lidhjen me nënën. Dhe i përgjigjet nevojës parësore biologjike të të porsalindurit: të tërheqë dikë që të kujdeset për të.

Aroma e të porsalindurit është unike dhe shumë e veçantë. Ajo ndikohet nga produktet e përdorura për pastrim, nga qumështi i nënës dhe ai artificial, nga era e lëkurës së tij, nga aromat e familjes.

Add Your Comment