Si t’i mësojmë fëmijët të respektojnë të moshuarit?

Mësojini fëmijët të respektojnë të moshuarit

Më 1 tetor, ishte dita kushtuar të moshuarve, e cila parashikon ditën kushtuar gjyshërve vetëm për një ditë. Këtu janë disa ide për t’u mësuar fëmijëve respektin për të moshuarit, jo vetëm për ata që kanë në shtëpi!

Kush konsiderohet i moshuar?

Për fëmijët, koncepti i të moshuarve ka skica shumë të pacaktuara dhe sigurisht të ndryshme nga ato të një të rrituri. Ne të gjithë ishim të vegjël dhe mendonim për prindërit tanë se ata ishin “të vjetër”, sepse ndoshta ishin dyzet ose pesëdhjetë vjeç. Me moshën, natyrisht, kufiri lëviz gjithnjë e më tej, dhe me rritjen e jetëgjatësisë nga viti në vit dhe vetë cilësinë e jetës gjithnjë e më të lartë, sot disa shtatëdhjetëvjeçarë mund të ofendohen nëse quhen të moshuar!

Sidoqoftë, fëmijët nuk kanë nevojë të japin shumë detaje: në parim një person në pension, ose në çdo rast mbi 65 vjeç, duhet të konsiderohet i moshuar dhe si i tillë duhet respektuar.

Pse të respektojnë të moshuarit?

Shpesh thuhet se ndërsa plakemi ne bëhemi përsëri fëmijë, dhe është e vërtetë: keni interesa të ndryshme, hani ndryshe, flini më herët dhe, në disa raste, keni nevoja themelore shumë të ngjashme me ato të fëmijëve. Këtu, si përpiqemi t’i respektojmë fëmijët sepse funksionimi i tyre është i ndryshëm nga i yni, duhet të bëjmë të njëjtën gjë me njerëzit më të moshuar. A ndodh të mërziten? Epo, edhe fëmijët kanë zemërim, apo jo? Ankohen? Pse fëmijët nuk e bëjnë kurrë?

Si t’i bëni fëmijët të respektojnë të moshuarit

Natyrisht, respekti kalon përmes shumë sjelljeve, disa më themelore, të tjera që kanë nevojë për më shumë vëmendje.

Së pari, ju duhet t’u shpjegoni fëmijëve se cilët janë të moshuarit dhe pse ata duhet të respektohen, dhe ta bëni këtë është e thjeshtë. Fillojmë me gjyshërit, me fqinjët, me xhaxhallarët e vjetër apo edhe me gjyshen që takohet çdo ditë.

Ndër gjestet më të thjeshta, ekziston respekti praktik: lënia e vendit në transportin publik për ata mbi 65 vjeç ose kujtdo që duket se është në vështirësi, dhënia e ndihmës për një të moshuar teksa kalon rrugën, mbajtja e çantave të blerjeve për ta nëse kanë vështirësi. Këto janë akte të vogla por me rëndësi themelore për të dhënë një shembull të mirë për fëmijët, pa pasur nevojë të prishim zakonet e tyre!
Por mund të bëhet më shumë: nëse njihni njerëz të moshuar që jetojnë vetëm, mund t’i vizitoni herë pas here me fëmijët tuaj, t’u ofroni t’u sillni pazarin në shtëpi ose një vakt të lehtë për të ngrënë së bashku. Nëse jeni në park, me siguri do të takoni zonja të moshuara, ndoshta me një qen ose që ndalojnë për të komplimentuar fëmijët: mos i shmangni, por bisedoni me to duke përfshirë fëmijët tuaj.

Asnjëherë mos flisni keq për të moshuarit në praninë e tyre: fëmijët nuk duhet të mendojnë se janë një barrë, edhe nëse jeni të lodhur dhe nuk është e lehtë të kujdeseni për ta. Kur jeni në prani të të moshuarve, lërini të flasin, edhe kur jeni të mërzitur me tregimet e tyre të pafundme! Në të vërtetë, shfrytëzoni rastin për t’u thënë fëmijëve tuaj diçka: anekdota të “kohës së tyre”, fjalime për kohët e luftës, për vështirësitë e periudhës së pasluftës … Do të jetë një mënyrë e shkëlqyer për t’u mësuar fëmijëve respektin për të moshuarit dhe një pjesë të historisë.

Mënyra më e mirë për t’u mësuar fëmijëve respektin për të moshuarit është të jepni një shembull të mirë: jini të respektueshëm me të gjithë, me të afërmit dhe me të huajt, dhe fëmijët tuaj do të mësojnë nga ju.

Add Your Comment