Lumturia dhe sporti, një kombinim i pathyeshëm

Qëndrimi fizikisht aktiv konsiderohet të jetë çelësi i lumturisë. Nuk është e nevojshme të bëhesh sportist, por mjafton një përpjekje e vogël gjatë javës për të rritur nivelin e endorfinës. Shanset për të qenë të lumtur janë 52% më të mëdha tek ata që janë shumë aktivë dhe reduktohen në pothuajse 30% për ata që janë pak më pak, duke u ulur gradualisht me rritjen e stilit të jetesës së ulur.

Ri-studimi i shumë kërkimeve mbi lumturinë

Ekspertët nga Universiteti i Miçiganit e publikojnë zbulimin në “Journal of Happiness Studies”. Në mënyrë të veçantë, shkencëtarët Weiyun Chen dhe Zhanjia Zhang, ekspertë në kinesiologji, analizuan dhe krahasuan 23 kërkime në lidhje me marrëdhënien lumturi-aktivitet fizik. Midis tyre, pesëmbëdhjetë ishin të tipit vëzhgues, pra ku studiohet realiteti në të cilin janë zhytur subjektet, dhe tetë të tipit intervenues, ku u fut një faktor ndryshimi për të demonstruar hipotezën. Në përgjithësi, u analizuan një sasi e madhe të dhënash nga shumë vende të ndryshme. Studimet në shqyrtim përfshinin të rinj dhe të moshuar, por edhe grupe të veçanta, duke përfshirë një grup grash me kancer ovarian.

Një ndryshim i vogël është gjithçka që duhet

Siç thotë Chen, një nga autorët e studimit, “rezultatet sugjerojnë se shpeshtësia dhe vëllimi i aktivitetit fizik janë faktorë thelbësorë në marrëdhënien midis lumturisë, edhe një ndryshim i vogël bën ndryshimin”. Në fakt, mund të mjaftojë vetëm të vendosni të bëni ushtrime fizike vetëm një ditë në javë ose t’i kushtoni për një kohë të shkurtër, gjithmonë brenda shtatë ditëve, në mënyrë që të vëreni një rritje të nivelit të lumturisë.

Duhet më shumë kohë për të rinjtë

Në fakt, nëse jeni të moshuar, mjaftojnë 10 minuta aktivitet fizik në javë që humori juaj të përmirësohet. Të rinjtë padyshim kanë nevojë për më shumë, ndërkohë që mbeten në kuadrin e një aktiviteti fizik të moderuar. Hulumtimet tregojnë se në mesin e të mbijetuarve nga kanceri, kryerja e aktivitetit aerobik dhe shtrirja për një kohë qoftë edhe të shkurtër sjell përfitime të pabesueshme.

Efekti i pragut: përfitimi stabilizohet

Një aspekt tjetër që u shfaq është “efekti i pragut” i këtij ekuacioni të humorit të mirë: në lidhje me kohëzgjatjen e ushtrimit, ekziston një pikë përtej së cilës niveli i lumturisë stabilizohet. Në fakt, disa studime kanë treguar se kohëzgjatja e ushtrimeve fizike prej 150 minutash sjell të njëjtën lumturi si një stërvitje prej 300 minutash ose më shumë në javë.

Nuk është sasia e ushtrimeve që përcakton lumturinë, por qëndrueshmëria. Pa këtë, nuk përfitohet asnjë përfitim.

Add Your Comment