Të menduarit pozitiv përmirëson cilësinë e gjumit

Sipas hulumtimit nga Universiteti i Illinois, botuar në revistën Behavioral Medicine, të menduarit pozitiv është efektiv kundër pagjumësisë.

Optimizmi përmirëson cilësinë e gjumit

Në fakt, rezultatet e studimit treguan se njerëzit me një nivel të lartë optimizmi kanë më shumë gjasa të flenë më shumë orë në natë, nga 6 në 9 orë në total, ndërsa 74% thonë se nuk kanë simptoma të pagjumësisë ose përgjumjes gjatë ditës.

3500 persona të ekzaminuar

Studimi, i përbërë nga një test me 10 pyetje, ekzaminoi mbi 3.500 njerëz midis moshës 32 dhe 51 vjeç. Testi pa jo vetëm cilësinë dhe kohëzgjatjen e gjumit, por edhe vështirësinë për të fjetur dhe simptomat e pagjumësisë.

Më shumë optimizëm, më pak stres

Ekspertët nuk kanë dyshime: të menduarit pozitiv ndikon në gjumë. Rosalba Hernandez, duke udhëhequr kërkimin, konfirmon se optimistët janë në gjendje të interpretojnë ngjarjet stresuese në një mënyrë pozitive, duke zvogëluar shqetësimet që çojnë në mendimet para gjumit dhe prishjen e gjumit.

Përfitime të tjera

Mendimi pozitiv gjithashtu promovon një shëndet më të mirë kardiovaskular, përmirëson përgjigjet imune dhe zvogëlon përqindjet e vdekjeve dhe kancerit.

Faktorët që përmirësojnë cilësinë e gjumit janë: të flini në më pak se tridhjetë minuta, të flini 85% të kohës së kaluar në shtrat, të mos zgjoheni natën për më shumë se 20 minuta.

Add Your Comment